settings icon
share icon
Въпрос

Какво представляват свитъците от Мъртво море и защо са важни?

Отговор


Първото откритие, свързано със свитъците от Мъртво море се случва през 1947г. в Кумран, едно село, отдалечено на около 30 км източно от Йерусалим, на северозападния бряг на Мъртво море. Докато търсел своята изгубена коза, един млад бедуински овчар хвърлил камък в една от пещерите в скалите до морето и чул звук като от нещо счупено: камъкът ударил глинен съд, който съдържал ръкописи от кожа и папирус, които по-късно било установено, че са на почти 2000 години. Десет години по-късно, множество разкопки и изследвания разкриват 11 пещери около Мъртво море, които съдържат десетки хиляди фрагменти от ръкописи, датирани от 3 век пр. Хр. до 68 г. сл. Хр., които съдържат около 800 отделни писания.

Ръкописите от Мъртво море съдържат огромен сборник на еврейски документи, написани на староеврейски, арамейски и старогръцки и които покриват различни теми в различни литературни стилове. Те включват ръкописи или фрагменти от всяка книга на Еврейската Библия, с изключение на книгата Естир. Всички те са създадени почти 1000 години по-рано от всеки библейски ръкопис, познат до този момент. Също така, ръкописите съдържат най-стария съществуващ библейски коментар на книгата Авакум, както и много други съчинения, отнасящи се до религиозните дела на еврейските секти от това време.

Съществуват легенди, които преувеличават относно това, което реално е намерено в свитъците от Мъртво море. Там няма изгубени книги от Библията или друга литература, от която да не е имало и други известни копия. В огромната си част, ръкописите от Мъртво море представляват копия на книгите от Стария Завет, правени в периода 250-150 г. пр. Хр. Сред тях са намерени и извън-библейски и апокрифни книги, но отново, в по-голямата си част ръкописите представляват копия на книгите на еврейския Стар Завет. Ръкописите от Мъртво море представляват удивително откритие, защото те са били запазени в отлично състояние, а са останали скрити за толкова продължително време – над 2000г. Тези ръкописи също ни дават увереност в достоверността на Старозаветните текстове, тъй като са открити минимални разлики от познатите до този момент ръкописи и тези, намерени в Кумран. Очевидно, това е свидетелство за това, как Бог е съхранил Своето Слово през вековете, като го е предпазил от унищожение или грешки в преписването на текста.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представляват свитъците от Мъртво море и защо са важни?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries