settings icon
share icon
Въпрос

Какви са отговорностите на дяконите в църквата?

Отговор


В Новия Завет думата, обикновено превеждана като „служа“, е гръцката дума diakoneo, която буквално означава „из мръсотията“. Тя се отнася до прислужник, слуга, който служи на друг. От тази дума получаваме английската дума „дякон“. За първи път виждаме думата „дякон“, използвана за наричане на помощниците в църквата, в книгата Деяния. „Тогава дванадесетте свикаха всичките ученици и рекоха: Не е добре ние да оставим Божието слово и да прислужваме на трапези“ (Деяния 6:2). Мъжете, които хранели паството с проповядване и учене, осъзнали, че не било правилно те да оставят тези дейности, за да прислужват на маси, затова те намерили други мъже, които желаели да прислужват, и ги накарали да служат на църковните физически нужди докато те служели на духовните нужди. Това било по-добро използване на ресурсите и по-добра употреба на дарбите на всеки. Също така се въвличали повече хора в служенето и помагането един на друг.

Днес за библейската църква тези роли по същество са същите. Презвитерите и пасторите са да „ проповядват словото, …. изобличават, порицават, увещават с голямо търпение и непрестанно поучаване“ (2 Тимотей 4:2), а дяконите са да се грижат за всичко друго. Отговорностите на дякона могат да включват поемането на административни или организационни задачи, разпоредителство, поддържане на сградата или доброволчество като църковен ковчежник. Това зависи от нуждите на църквата и дарбите на наличните мъже.

Дяконските отговорности не са ясно изброени или откроени в Писанието; приема се, че те са всичко, което не включва задълженията на презвитер или пастор. Но качествата за дякон са ясно откроени в Писанието. Те са да бъде безупречен, съпруг на една жена, добър управител на дома, уважаван, честен, да не е пристрастен към алкохол и да не е алчен (1 Тимотей 3:8-12). Според Словото службата на дякон е чест и благословение. „Защото, тия които са служили добре като дякони, придобиват за себе си добро положение и голямо дръзновение във вярата на Христа Исуса“ (1 Тимотей 3:13).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви са отговорностите на дяконите в църквата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries