settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да направя, ако не мога да реша с кого да се срещам?

Отговор


Библията не разглежда конкретно тази тема, но ни дава представа какво трябва да търсим в един потенциален брачен партньор. Първият и най-добър съвет е да се молите за това. Бог ще даде мъдрост и напътствие, ако го поискате. „Но ако някому от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро без да укорява, и ще му се даде.” (Яков 1:5).

Второ Коринтяни 6:14 ни учи: „Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?’’ Първият въпрос, който трябва да си зададем, е дали потенциалният брачен партньор е отдаден на Бога. Ако той/тя не е, това лице не трябва да се разглежда като потенциален партньор. От друга страна, само защото някой следва Христос, това не го/я прави правилния избор. Да бъдеш „наравно впрегнат“ също може да отиде по-далеч от просто „той/тя християнин ли е?“ В християнството има много различни вярвания и това трябва да се вземе предвид при избора на потенциален съпруг или съпруга. Помислете какъв би бил бракът с този човек. Вярванията ви достатъчно близки ли са, за да се съгласите да преподавате на децата си същите доктрини? Това е от голямо значение.

За мъжете е важно да гледат каква трябва да бъде вярваща съпруга. „Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа; защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото). Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже. ” (Ефесяни 5:22-24). Павел ни казва, че съпругата трябва да се подчинява на съпруга си от любов. Това не означава непременно, че момичето, с което обмисляте връзка, трябва да ви се подчинява безпрекословно. Тя не е длъжна за това по време на връзката ви. Но тя не трябва да има бунтарски дух, а трябва да се подчинява на властите, под които се намира, от любов. Тя трябва да желае да бъде водена. Притчи 31:10-31 ни казва каква е „съпругата с благороден характер“. Тя е трудолюбива, щедра и милосърдна, силна и мъдра. Може да не успеете да намерите всички тези черти в един човек, но това са желани черти и са угодни на Бог.

Друг стих, който описва жена, която е угодна на Бога, е 1 Петър 3:1-4: „Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да се придобият без словото, чрез обходата на жените си, като видят, че вие се обхождате със страх и чистота. Вашето украшение да не е външно, сиреч, плетене косата, кичене със злато, или обличане със скъпи дрехи, но скришният в сърцето живот, с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога.“ Това ни казва, че една жена трябва да бъде чиста и да живее за Христос, за да може да спечели без думи своя невярващ съпруг. Това също показва, че тя не трябва да бъде толкова загрижена за външния си вид, колкото за духовния си живот.

За жените има няколко примера за това какъв трябва да бъде вярващият съпруг. Въпреки че човекът, с когото обмисляте връзка, не е вашият съпруг, трябва да търсите качества, които показват този вид любов. „Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото, за да я представи на Себе Си църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде света и непорочна.” (Ефесяни 5:25-27). Любящ ли е? Желае ли да води хората към Христос и да им помогне да бъдат святи и непорочни? Лидер ли е? Човек трябва да обича Бог преди всичко и да е готов да помага на братята и сестрите си в Христос да се стремят да бъдат святи и угодни на Бога. Той трябва да бъде смирен, мъдър и милостив, точно както Христос. Търсете тези качества в човека, защото това е, което е угодно на Бога.

Няма да намерите „перфектен“ човек с всички тези качества, но Бог ще ви позволи да видите дали някой, с когото обмисляте връзка се стреми да Му угоди. Точно както с всяко друго голямо решение в живота, към отношенията трябва да се подхожда предпазливо, мъдро и с проницателност и много молитва.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да направя, ако не мога да реша с кого да се срещам?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries