settings icon
share icon
Въпрос

Грешно ли е да ругаеш/псуваш?

Отговор


Определено е грях да се кълне (проклина, псува и т.н.). Библията казва това много ясно. Ефесяни 4:29 ни казва: „Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, а онова, което е добро, за назидание според нуждата, за да принесе благодат на тези, които слушат; “ Първо Петър 3:10 заявява: „ Защото:„Който желае да обича живота и да види добри дни, нека пази езика си от зло и устните си от лъжливо говорене;“. Яков 3:9-12 обобщава въпроса: „С него благославяме Господа и Отца и с него кълнем човеците, създадени по Божие подобие! От същите уста излизат благословение и проклятие! Братя мои, това не трябва да бъде така. Изворът пуска ли от същия отвор сладка и горчива вода? Възможно ли е, братя мои, смокинята да роди маслини или лозата смокини? Така също не може солена вода да дава сладка."

Яков ясно дава да се разбере, че животът на християните – „братята“ – не трябва да се характеризира със злословие. Като прави аналогията със солена и прясна вода, идващи от един и същи извор (което е нехарактерно за изворите), той подчертава, че е нехарактерно за вярващия да има и похвала, и проклятие в устата му. Не можем да хвалим Бог, като в същото време проклинаме нашите братя.

Исус обясни, че това, което излиза от устата ни, е това, което изпълва сърцата ни. Рано или късно злото в сърцето излиза през устата чрез проклятия и псувни. Но когато сърцата ни се изпълнят с Божията доброта, ще се излеят хвала за Него и любов към другите. Нашата реч винаги ще показва какво има в сърцата ни. „Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася доброто; а злият човек от злото си съкровище изнася злото; защото от онова, което препълва сърцето му, говори устата му. “ (Лука 6: 45).

Защо е грях да псуваш/проклинаш? Грехът е състояние на сърцето, ума и „вътрешния човек“ (Римляни 7:22), което се проявява в нашите мисли, действия и думи. Когато кълнем и проклинаме, ние доказваме наличието на замърсяващия грях в сърцата си, който трябва да бъде изповядван и за който трябва да се покаем. Когато вярваме в Христос, ние получаваме нова природа от Бог (2 Коринтяни 5:17), сърцата ни се трансформират и нашата реч отразява новата природа, която Бог е създал в нас (Римляни 12:1–2). За щастие, когато се провалим, нашият велик Бог е „верен и справедлив и ще ни прости греховете и ще ни очисти от всяка неправда“ (1 Йоан 1:9).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грешно ли е да ругаеш/псуваш?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries