settings icon
share icon
Въпрос

Може ли един християнин да бъде прокълнат? Бог ще позволи ли проклятие върху вярващия?

Отговор


Библията ни казва, че „Както врабче хвръква и както лястовица отлита, така и незаслужено проклятие не се сбъдва” (Притчи 26:2). Това означава, че глупавите проклятия нямат сила. Бог не позволява Неговите деца да бъдат прокълнати. Бог е суверен. Никой няма силата да прокълне този, когото Бог е решил да благослови. Бог е единственият, който може да произнесе присъда.

„Заклинанията” винаги са описани негативно в Библията. Второзаконие 18:10-11 изброява хората, които правят заклинания с тези, които извършват други действия, които са „омразни на Господа”, като жертване на деца, магьосничество, вещерство и тези, които правят заклинания. Откровение 18 описва заклинанията като част от заблудата, която ще бъде използвана от антихриста и неговия „велик град Вавилон” (ст. 21-24). Макар заблудата през последните времена да е толкова голяма, че дори и избраните биха били заблудени, ако Бог не ги защитава (Матей 24:24), Бог напълно ще унищожи Сатана, антихриста и всички, които ги следват (Откровение, глави 19-20).

Християнинът е бил новороден като нов човек в Исус Христос (2 Коринтяни 5:17) и ние сме в постоянното присъствие на Святия Дух, който живее в нас и под чиято закрила съществуваме (Римляни 8:11). Няма нужда да се страхуваме да не би някой да не ни направи някакво езическо заклинание. Вуду, магиите, вещиците и проклятията нямат сила над нас, защото идват от Сатана, а ние знаем, че „този който е във вас [Христос] е по-велик от този [Сатана], който е в света” (1 Йоаново 4:4). Бог го е победил и ние сме свободни да се покланяме на Бога без страх ( Йоан 8:36). „Господ е светлина моя и избавител мой; от кого ще се боя? Господ е сила на живота ми; от кого ще се уплаша?” (Псалм 27:1).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли един християнин да бъде прокълнат? Бог ще позволи ли проклятие върху вярващия?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries