settings icon
share icon
Въпрос

Какви са били християнските кръстоносни походи?

Отговор


Кръстоносните походи осигуряват някои от най-честите аргументи срещу християнската вяра. Някои ислямски терористи дори твърдят, че техните терористични атаки са отмъщение за това, което християните са направили през кръстоносните походи. Затова, какви са били кръстоносните походи и защо те се считат за толкова голям проблем за християнската вяра?

Най-напред, кръстоносните походи не трябва да се описват като „християнски кръстоносни походи”. Повечето хора, които са участвали в тях, не са били истински християни, макар да са претендирали, че са такива. Името на Христос е било употребявано неправилно, било е поругано и похулено от действията на много от кръстоносците. Второ, кръстоносните походи се случват от около 1095 г. до 1230 г. Трябва ли небиблейските действия на мними християни преди стотици години да се изтъкват все още като аргумент срещу християните днес?

Трето, не че това е адекватно извинение, но християнството не е единствената религия с насилие в миналото си. В действителност кръстоносните походи били отговор на мюсюлманските нашествия в земите, които преди това са били населени предимно от християни. От около 200 до 900 г. от Хр., земите на Израел, Йордан, Египет, Сирия и Турция са били обитавани предимно от християни. Когато ислямът става мощен, мюсюлманите нахлуват в тези земи и брутално потискат, поробват, изселват и дори изтребват християните, които са живеели там. В отговор на това римокатолическата църква и „християнските” царе/императори от Европа заповядват кръстоносните походи, за да си върнат земите, които мюсюлманите са били завладели. Действията, които много т.нар. християни извършили в кръстоносните походи все пак са били плачевни. Няма библейско оправдание за завладяване на земи, за изтребване на цивилни хора и за унищожаване на градове в името на Исус Христос. В същото време ислямът не е религия, която може да говори по тези въпроси от позицията на невинен.

Да обобщим накратко, кръстоносните походи са били опити от 11 до 13 век от Хр. да се възвърне земята в Близкия Изток, която била завладяна от мюсюлманите. Кръстоносците били брутални и зли. Много хора били принудени да се „обърнат” към християнството. Ако откажели, тогава ги убивали. Идеята за завладяването на земя чрез война и насилие в името на Христос е напълно небиблейска. Много от действията, които са станали по време на кръстоносните походи, са напълно противоположни на всичко, което представлява християнската вяра.

Как можем да отговорим, когато християнската вяра е нападана от атеисти, агностици, скептици и хора от други религии, заради кръстоносните походи? Можем да отговорим по следния начин: 1) Искате ли да ни държите отговорни за действията на хора, които са живели преди 900 и повече години? 2) Искате ли да бъдете отговорни за действията на всеки, който твърди, че представлява вашата вяра? Опитът да се обвиняват всички християни заради кръстоносните походи е аналогичен на обвиняването на всички мюсюлмани заради ислямския тероризъм.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви са били християнските кръстоносни походи?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries