settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава сътворение ‘ex nihilo’?

Отговор


"Ex nihilo" е латинска фраза, която означава „от нищото". Терминът "сътворение ex nihilo" се отнася до това, че Бог създава всичко от нищото. "В началото Бог създаде небето и земята" (Битие 1:1). Преди този момент не е имало нищо. Бог не е създал Вселената от предварително съществуващи градивни елементи. Той е започнал от нулата.

В Библията никога не се казва изрично, че Бог е направил всичко от нищото, но това се подразбира. В Евреи 11:3 четем: " С вяра разбираме, че световете са били създадени с Божието слово, така че видимото не стана от видими неща." Учените приемат, че това означава, че Вселената е възникнала по божествена разпоредба, а не е била сглобена от предварително съществуваща материя или енергия.

Хората могат да бъдат много креативни, но ни трябват материали, от които да изградим нещо. Бог не е толкова ограничен. Това е трудно за разбиране поради един основен закон на физиката, който всички познаваме, независимо дали знаем как се нарича. "Първи принцип на науката" гласи, че материята (материалите, от които е изградена Вселената) не може да бъде създадена или унищожена. Материята може да се превръща от твърдо в течно, от газообразно в плазмено и обратно; атомите могат да се комбинират в молекули и да се разделят на съставните си части; но материята не може да бъде създадена от нищото или напълно унищожена. И така, тази идея, че Бог е създал всичко от нищото, не е естествена за нас. Тя изобщо не е естествена - тя е свръхестествена.

Терминът "сътворение ex nihilo" се отнася до свръхестественото събитие, което е началото на Вселената. Това е моментът, в който Бог е създал нещо от нищото.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава сътворение ‘ex nihilo’?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries