settings icon
share icon
Въпрос

Как да разпознаваме фалшиви чудеса?

Отговор


В Матей 24:24 Исус предупреждава, “Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така че да заблудят, ако е възможно, и избраните.” По същия начин, 2 Солунци 2:9 казва, “този, чието идване се дължи на действието на Сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса.” Когато Бог изпраща Мойсей, за да освободи израилтяните от робството в Египет, Той извършва чудеса и знамения чрез Мойсей, за да докаже, че Мойсей наистина е Негов пратеник. Въпреки това, Изход 7:22 казва, “Но и египетските влъхви с магиите си направиха същото; затова сърцето на фараона се закорави и той не ги послуша, както беше казал Господ.…” (вижте също Изход 7:11 и 8:7). По-късно Бог демонстрира своето превъзходство като прави чудеса, които магьосниците, или по-точно демоните, които ги владеят, не са в състояние да повторят (Изход 8:18; 9:11). Факт е, все пак, че магьосниците на фараона са били способни да правят чудеса. И така, ако чудесата могат да бъдат или от Бога, или от демоничния свят, как да различаваме?

Библията не дава конкретни указания как да разпознаваме фалшивите чудеса. Тя, обаче дава конкретни указания как да разпознаваме фалшивите пратеници.

“По плодовете им ще ги познаете” (Матей 7:16, 20). 1 Йоаново 4:2-6 уточнява: „По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойдѐ в плът, е от Бога;

а всеки дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на Антихриста… Те са от света, затова светски говорят и светът тях слуша. Ние сме от Бога; който познава Бога, нас слуша; който не е от Бога, не ни слуша. По това разпознаваме духа на истината и духа на заблудата.” Тези два пасажа представят два метода за разпознаване на лъжеучители. Първо, вижте плодовете му. Проявява ли той/тя христоподобие, което е изискване за Божия пратеник (1 Тимотей 3:1-13)? Второ, разгледайте неговото/нейното учение. Дали това, което той/тя учи, е в съгласие с Божието слово (2 Тимотей 2:15; 3:16-17; 4:2; Евреи 4:12)? Ако учителят не издържи нито една от тези две проверки, той не е от Бога. Няма значение какви чудеса прави. Ако даден човек не върви по истината или не поучава истината, можем да отхвърлим всички чудеса, които той/тя извършва. Чудесата, извършвани от лъжеучител, не са от Бога.

В Новия завет чудесата се извършват почти изцяло от апостолите и техните близки сътрудници. Чудесата служат за утвърждаване на евангелската вест и на служението на апостолите (Деяния 2:43; 5:12; 2 Коринтяни 12:12; Евреи 2:4). Макар че никога не бива да се съмняваме в способността на Бога да извършва чудеса, библейското предназначение на чудесата трябва да ни даде известна доза скептицизъм по отношение на съобщенията за съвременни чудеса. Макар да не е библейско да се твърди, че Бог никога не извършва чудеса, Библията е категорична, че трябва да се стремим към истината, а не към чудесата (Матей 12:39).

Интересна загадка е, че чудесата в Библията потвърждават служителя, но днес чудесата не са непременно показател за истинност дали конкретен служител е от Бога. Разликата е в Божието Слово. Днес ние разполагаме с пълния канон на Свещеното Писание и то е непогрешим пътеводител. Имаме сигурния критерий на Божието Слово (2 Петрово 1:19), което можем да използваме, за да разпознаем дали даден служител и послание са от Бога. Чудесата могат да бъдат фалшифицирани. Ето защо Бог ни насочва към Своето Слово. Знаменията и чудесата могат да ни заблудят. Божието Слово винаги ще осветява истинския път (Псалм 119:105).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как да разпознаваме фалшиви чудеса?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries