settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за това християнин да си направи пластична / козметична операция?

Отговор


Библията не говори директно за случаи, при които християни си правят пластична или козметична операция. Няма нищо в Библията, което да показва, че пластичната операция е сама по себе си нещо лошо. Обаче има няколко неща, които трябва да се вземат предвид преди да се реши дали да се премине през тези процедури. Не е естествено да си променяме тялото, и винаги има рискове от потенциални странични ефекти, физически и психологически. Никой не трябва да се оставя да минава „под ножа” без първо да разгледа всички алтернативи, рискове и странични ефекти на операцията. Също трябва напълно да идентифицираме своята мотивация, която стои зад желанието за пластична операция. За много хора с физическа уродливост – независимо дали е генетична или придобита – е естествено да искат да паснат на обществото и да се чувстват „нормално”. Има също случаи на леки аномалии, които карат някои хора да се чувстват много неудобно от себе си, като много голям или деформиран нос. Но много, ако не повечето, от пластичните операции, са опити да се запълнят емоционални празнини по физически начин, за да се привлече внимание, или да се потърси одобрението от другите хора.

Най-често изпълняваните козметични процедури включват увеличаване/повдигане на бюста, липосукция (премахването на телесни мазнини), фейслифт, повдигане на клепачите, стягане на бедрата и на други части от тялото, лечения на вените на краката, ботокс/мастни инжекции и корекция на носа и лицето. Приблизително два милиона души се подлагат всяка година на този тип процедури, като пилеят пари и жертват време и комфорт. Когато суетата мотивира един човек да се подложи на операция, той или тя са станали идоли сами на себе си. Библията ни предупреждава да не бъдем суетни, нито самомнителни (Филипяни 2:3-4) и да не привличаме внимание към себе си чрез начина, по който изглеждаме (1 Тимотей 2:9). Друго съображение е цената. Това е важен въпрос, тъй като повечето хора имат семейства и разходите за пластична операция никога не трябва да бъдат поставяни пред нуждите на семейството. Библията също ни казва, че трябва да използваме мъдро парите, които Бог е поверил на нас (Притчи 11:24-25; Лука 16:10-12).

Най-важното нещо, което трябва да направим, преди да вземем решение да претърпим пластична операция, е да се консултираме с Бог по този въпрос. Библията ни казва, че Бог се грижи за всяка тревога и загриженост, която имаме, затова трябва да носим проблемите си при Него (1 Петрово 5:7). Чрез мъдростта и ръководството на Святия Дух и на Божието Слово, имаме способността да вземаме решения, които ще са угодни на Него и ще Го почетат. „Прелестта е измамлива и красотата е лъх; но жена, която се бои от Господа, тя ще бъде похвалена” (Притчи 31:30). Дори и най-изкусният хирург не може да възпре ръцете на времето, и в края на краищата всички козметични операции ще имат един и същ резултат – стареене. Тези повдигнати части на тялото отново ще увиснат, а тези козметично изменени черти на лицето в края на краищата ще се покрият с бръчки. Много по-добре е да работим върху разхубавяването на вътрешния човек, „скритият в сърцето живот, нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога” (1 Петрово 3:4).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за това християнин да си направи пластична / козметична операция?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries