settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява съзерцателната молитва?

Отговор


Най-напред е важно да определим понятието „съзерцателна молитва.” То не означава просто „съзерцаване докато се молите”. Библията ни наставлява да се молим с нашите умове (1 Коринтяни 14:15), затова е ясно, че молитвата включва размишляване. Обаче, да се молим с ума не е това, което се има предвид със „съзерцателната молитва”. Използването на тази молитва постепенно нарасна, и тя бавно придоби популярност заедно с възхода на движението на появяващата се църква, което на свой ред приема много небиблейски идеи и практики. Съзерцателната молитва е една такава практика.

Съзерцателната молитвата, също позната като „молитва-съсредоточаване”, е медитативна практика, където човек се фокусира върху една дума и я повтаря отново и отново през цялото упражнение. Макар съзерцателната молитва да се прави по различен начин в отделните групи, които я прилагат, има много общи черти. Този тип молитва включва избирането на една свещена дума като символ на вашето намерение да се съгласите с Божието присъствие и действие във вас. Съзерцателната молитва обикновено включва действия като да седите удобно и със затворени очи, да се застанете мирно и мълчаливо, като въвеждате свещената дума. Когато човекът, който се моли със съзерцателна молитва, има някакви мисли, той или тя трябва винаги да се връщат внимателно към свещената дума.

Макар това да изглежда като невинно упражнение, този вид молитва няма никаква подкрепа от Писанието. Всъщност, тя е точно обратното на начина, по който е определена молитвата в Библията. „Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение” (Филипяни 4:6). „И в онзи ден няма да Ме питате за нищо. Истина, истина ви казвам: Ако поискате нещо от Отца в Мое име, Той ще ви го даде. Досега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна” (Йоан 16:23-24). Стихове като тези ясно изобразяват молитвата като разбираем разговор с Бога, а не езотерична, мистична медитация.

По своя замисъл, съзерцателната молитва се фокусира върху това да имаме мистично преживяване с Бога. Мистицизмът, обаче, е чисто субективен и не почива на истина или на факти. Но Божието Слово ни е дадено точно с цел да основаваме своята вяра и своя живот върху Истината (2 Тимотей 3:16-17). Нещата, които знаем за Бога, се основават на факти; да уповаваме повече на придобития чрез преживявания опит, а не на библейския текст, ни извежда извън стандарта, който е Библията.

Съзерцателната молитва не се различава от медитативните упражнения, които се използват в източните религии и култовете на Новата епоха. Нейните най-верни последователи приемат отворената духовност сред привържениците от всички религии, като налагат идеята, че спасението се придобива по много пътища, макар самият Христос да каза, че спасението идва единствено чрез Него (Йоан 14:6). Съзерцателната молитва, която се практикува в съвременното движение за молитвата, е в опозиция на библейското християнство и категорично трябва да се избягва.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява съзерцателната молитва?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries