settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява конфуцианството?

Отговор


Конфуцианството, религия на оптимистичния хуманизъм, е имала монументално въздействие върху живота, социалната структура и политическата философия на Китай. Основаването на религията датира към един човек, известен като Конфуций, роден 500 години преди Христос. Конфуцианството се занимава с моралното поведение и етичния живот и често бива категоризирано като етическа система, а не като религия. То набляга на земното, а не на небесното. Ученията на конфуцианството се съсредоточават върху:
1. Култ към предците – дълбока почит към починалите предци, като се вярва, че техните духове контролират съдбата на потомците.
2. Синовно уважение – посвещаване, подчинение и почит на по-младите към по-възрастните в семейството.

Основните принципи в конфуцианствотоса:
1. Жен – златното правило
2. Чун-тай – благовъзпитания добродетелен мъж
3. Ченг-мин – правилното следване на обществените роли
4. Те – силата на добродетелта
5. Ли – идеалните стандарти на поведение
6. Уен – мирните изкуства (музика, поезия, т.н.)

Етическата система на конфуцианството е много похвална, тъй като добродетелта винаги е нещо силно желано, както в човека, така и в обществото. Обаче, етическата философия, която Конфуций е възприел, била философия на собственото усилие, която не оставя място или нужда от Бог. Конфуции учел, че човек е способен да направи всичко необходимо да подобри живота и културата си като разчита на добродетелта в себе си да го постигне. Библейското християнство, обаче, проповядва точно обратното. Не само, че човек няма способността да „изчисти деянието си", той по никакъв начин не може сам да удовлетвори Бог или да постигне вечен живот на небето.

Библията учи, че човек е вродено греховен от рождението (Еремия 17:9) и неспособен да извърши достатъчно добри дела, които да го направят приемлив за светия и съвършено праведен Бог. „Защото ни една твар няма да се оправдае пред Него чрез дела изисквани от закона" (Римляни 3:20). Казано просто, човекът е в отчаяна нужда от Спасител, който да направи това за него. Бог е осигурил такъв Спасител в лицето на Своя Син, Исус Христос, който е умрял на кръста, за да заплати наказанието за нашия грях и да ни направи приемливи за Бог. Той сменил Своя съвършен живот за нашия греховен живот: „Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога" (2 Коринтяни 5:21).

Конфуцианството като всички лъжерелигии разчита на делата и способностите на човека. Само християнството признава, че „понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога" (Римляни 3:23), и неговите последователи разчитат единствено на Исус Христос, чиято саможертва на кръста осигурява спасение на всички, които вярват в Него и поставя тяхната вяра не в самите тях, а само в Него.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява конфуцианството?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries