settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за християнското първо причастие?

Отговор


Първото причастие е тайнство или ритуал, извършван в някои деноминации като средство за отбелязване на нечия духовна зрялост. В някои традиции, обикновено католическата и англиканската, тайнството на първото причастие е ритуал, чрез който младият човек става официален член на църквата. Това понякога включва даването на „причастно име“, обикновено името на светец, което често се използва като второ презиме. Тези, които практикуват причастието, вярват, че то дава знак за инициацията на покръстения в пълно църковно членство и лично, зряло приемане на вярата. Католиците и англиканите признават първото причастие за едно от седемте тайнства.

Библията, обаче, мълчи по въпроса за такъв ритуал. Всъщност, идеята, че човек може да „потвърди“ на друг, че той/тя е във вярата, се отрича от Писанието. Всеки човек трябва да определи състоянието на своята собствена душа въз основа на няколко критерия. Първо, нашето спасение е потвърдено от Светия Дух, който живее в нашите сърца. „Така самият Дух свидетелствува заедно с нашия дух, че сме Божии чада“ (Римляни 8:16). Когато приемаме Христос като Господ и Спасител, Светият Дух заема място в нашите сърца и ни дава увереност, че Той присъства, и че ние Му принадлежим, и че той също ни учи и обяснява духовни неща (1 Коринтяни 2:13-14), като така потвърждава, че сме нови създания в Христа (2 Коринтяни 5:17).

Ние сме също потвърдени във вярата от свидетелството за нашето спасение. 1 Йоаново 1:5-10 ни казва, че свидетелството за нашето спасение се изявява в нашия живот: ние ходим в Светлината, не лъжем, признаваме своя грях. Яков 2 изяснява, че свидетелството за вярата са делата, които вършим. Исус е казал: „От плодовете им ще ги познаете“ (Матей 7:20). Духовният плод, произведен в нас от Светия Дух (Галатяни 5:22), е потвърждението, че Той живее в нас.

Казано ни е „Изпитвайте себе си, дали сте във вярата; опитвайте себе си. Или за себе си не познавате ли че Христос е във вас, освен ако сте порицани“ (2 Коринтяни 13:5). В допълнение, Петър ни казва да „затвърдявате вашето призвание и избиране“, за да „ви се даде голям достъп във вечното царство на нашия Господ и Спасител Исус Христос“ (2 Петрово 1:10-11).

Окончателното „потвърждаване“ на нашето спасение е, разбира се, в бъдещето. Тези, които са истински християни, ще устоят до края, „като чакате явлението на нашия Господ Исус Христос, който и докрай ще ви утвърждава“ (1 Коринтяни 1:7-8). Ние сме запечатани от Светия Дух с обещанието: „и като повярвахте в Него, бяхте запечатани със Светия Дух на обещанието, който е залог за нашето наследство, докато бъде изкупено притежанието на Бога за похвала на Неговата слава“ (Ефесяни 1:13-14). Това, следователно, е истинското значение на първото причастие – спасението било изкупено с кръвта на Христос, в който имаме вяра, то е засвидетелствано от нашето ходене с Него и то е ни е потвърдено от Светия Дух в нас.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за християнското първо причастие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries