settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за състраданието?

Отговор


Еврейските и гръцките думи, преведени в Библията като "състрадание", означават "милост, съчувствие и жалост". Знаем, че според Библията Бог е "Бог многомилостив и благодатен, дълготърпелив и изобилстващ с милост и вярност." (Псалм 86:15). Подобно на всички Божии качества, Неговото състрадание е безкрайно и вечно. Неговото състрадание никога не престава; то е ново всяка сутрин (Плач Йеремиев 3:22-23).

Исус Христос, Божият Син, е пример за всички качества на Отец, включително и за Неговото състрадание. Когато Исус вижда приятелите Си да плачат на гроба на Лазар, Той им съчувства и плаче заедно с тях (Йоан 11:33-35). Воден от състрадание към страданията на другите, Исус изцелява както големите тълпи, които идват при Него (Матей 14:14), така и отделни хора, които търсят изцеление от Него (Марк 1:40-41). Когато видял големите тълпи като овце без пастир, състраданието Му Го накарало да ги научи на нещата, които лъже-пастирите на Израил били изоставили. Свещениците и книжниците са били горделиви и корумпирани; те презирали обикновените хора и ги пренебрегвали, но Исус се смилява над тях и ги поучава и обича.

Когато го попитали коя е най-голямата заповед, Исус отговорил, че тя е да обичаме Бога с цялото си сърце, ум и сила. Но Той добавя, че втората, подобна на нея е: "Да възлюбиш ближния си като себе си" (Матей 22:34-40). Фарисеят Го е попитал коя Божия заповед е най-велика, но Исус дава не една, но две, като посочва не само какво трябва да правим, но и как да го правим. Да обичаме ближния си като себе си е естествен резултат от нашата любяща преданост към Бога.

В 1 Йоаново 3:17 се задава въпрос: "Но ако някой, който има световните блага, вижда брата си в нужда, а заключи сърцето си от него, как ще пребъдва в него Божията любов?" Първоначално създаден по Негов образ, човекът трябва да бъде пример за Божиите черти, включително състраданието. Оттук следва, че "Ако каже някой: Любя Бога, а мрази брата си, той е лъжец; защото, който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял." (1 Йоан 4:20). Библията е категорична, че състраданието е атрибут на Бога, а също и на Божия народ.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за състраданието?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries