settings icon
share icon
Въпрос

Подкрепя ли Библията комунизма?

Отговор


Комунизмът, клон на социализма, е експериментална социална система, основана на набор от идеи, които на пръв поглед изглеждат в съгласие с някои библейски принципи. При по-близко изследване могат да се намерят малко доказателства, че Библията наистина подкрепя или одобрява комунизма. Има разлика между комунизма на теория и комунизма на практика и библейските стихове, които изглеждат съвместими с комунистическите идеали, са всъщност противоставени на практиките на комунистическото управление.

Има изненадващо изречение в описанието на църквата в Деяния 2, което е накарало мнозина хора да се чудят дали Библията подкрепя комунизма и е накарала някои хора да защитават силно идеята, че комунизмът всъщност е библейски. Пасажът гласи: „И всичките вярващи бяха заедно, и имаха всичко общо; и продаваха стоката и имота си, и разподеляха парите на всички, според нуждата на всекиго“ (Деяния 2:44-45). Това твърдение изглежда загатва, че комунизмът, (който в сърцевината си има желание да елиминира бедността чрез „разпределение на богатството“), се намира тук в най-ранната от християнските църкви. Обаче, има съществена разлика между църквата в Деяния 2 и комунистическото общество, която трябва да бъде разбрана.

В църквата от Деяния 2 хората давали един на друг по своя собствена добра воля и на тези, които били в нужда, и те давали свободно, без регулиране колко трябвало да дадат. С други думи, те споделяли каквото имали от споделена любов един към друг и обща цел – живот за Христа и прославата на Бога. В комунистическото общество хората дават, защото правителствена система ги кара да дават. Те нямат избор по въпроса колко да дадат или на кого да дадат. Това, следователно, не отразява това кои са те; то не казва нищо за тяхната идентичност или характер. При комунизма се изисква както от веселия, щедър даващ, така и от стиснатия човек да дават точно същата сума, а именно, всичко, което печелили.

Въпросът е за веселото даване, (което Библията подкрепя), срещу даването насила. 2 Коринтяни 9:7 казва: „Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.“ Преди всичко, Библията съдържа голям брой препратки към помагането на бедните като бъдем щедри с каквото имаме и да потърсим онези, които са по-малко щастливи. Това, което не е угодно на Бог, е даването по принуда, защото даването насила не е даване от любов и затова не носи никакава полза в духовен смисъл. Павел казва на коринтяните: „И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува“ (1Коринтяни 13:3). Даването без любов е неизбежният резултат от комунизма.

Капитализмът е всъщност по-добра система, когато се стигне до даване, защото той е доказал, че увеличава индивидуалното богатство, което позволява на гражданите да дават от своето увеличение. Комунизмът е доказал, че просто прави всичиките си граждани бедни, освен съвсем малцината на власт, които решават къде да отиде богатството. Но дори капитализмът няма да работи от само себе си като система за подпомагане на бедните. От неговите граждани зависи да бъдат работливи (Притчи 10:4) и щедри с плодовете от своя труд (1Тимотей 6:18) и да дават от любов към Бога и съседа. Така виждаме, че Бог е замислил физическите и финансовите нужди на бедните да бъдат посрещнати от християните вместо от някоя система на управление.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Подкрепя ли Библията комунизма?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries