settings icon
share icon
Въпрос

Имат ли християните властта да заповядват на ангелите?

Отговор


Хората днес са пленени от идеята и учението за ангелите, наречено „ангелология“. Ангели се изобразяват на всичко от бижута и коледни украшения до филми и телевизионни програми. Много християни също вярват, че имат властта да заповядват на ангелите да изпълняват техните заповеди, докато други вярват, че могат да заповядват на ангели (и дори на демони) в името на Исус.

Няма примери в Писанието, където човеци да са можели да дават заповеди на ангели в свое собствено име или в името на Исус. Няма пасажи, където човек да е имал контрол над работатата на ангелите. Ние наистина знаем, че те са по-висши същества, тъй като Исус трябвало да се сниши „по-долен от ангели“, за да бъде роден и да страда като човек (Евреи 2:7-9; Псалом 8:5).

Учението, че вярващите имат контрол над ангелите е лъжливо. Следните библейски принципи показват, че ангелите не се подчиняват на заповеди на хора:

• Мойсей говорил за това, когато децата на Израил „извиквахме към Господа, Той чу гласа ни, и изпрати един ангел та ни изведе из Египет“ (Числа 20:16). Израилтяните не заповядали на ангел да дойде при тях. Те призовали Бог, под чиято заповед действат ангелите.

• Седрах, Мисах и Авденаго отказали да се поклонят на образа на Навуходоносор (Даниил 3:17-18). Бог в своята милост „изпрати ангела Си и избави слугите Си“ (Даниил 3:28). Тримата евреи не призовали Господния ангел. Бог го изпратил. Бог по-късно „изпратил Своя ангел“ да избави Даниил от устата на лъвовете от техния ров (Даниил 6:22).

• Църквата в Ерусалим се молела за Петър, когато той бил в затвора (Деяния 12:5). Когато Петър бил освободен, той свидетелства: „Сега наистина знаят, че Господ изпрати ангела си и ме избави от ръката на Ирода, и от всичко, което юдейските люде очакваха“ (Деяния 12:11). Християните, които се молели за Петър, били толкова изненадани, когато той дошъл до портата им, че те едва не го пуснали да влезе. Разбира се, те не са заповядали на никакъв ангел да го спаси.

Ангелите са наречени Божиите „свети ангели“, които вършат Неговите заповеди, не нашите (Матей 25:31; Откровение 14:10).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Имат ли християните властта да заповядват на ангелите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries