settings icon
share icon
Въпрос

Грешно ли е да имаш взаимоотношение с близък роднина?

Отговор


Взаимоотношенията, които Бог забранил в старозаветния закон, са изброени в Левит 18:6-18. В този пасаж на израилтяните било заповядано да не се женят за родител, мащеха или пастрок, внуци (и разбираемо, баба или дядо), брат или сестра, брат или сестра на родител (т.е. леля или чичо) или полу-брат или полу-сестра. Бракът между братовчеди никъде не е забранен в Библията.

В най-ранните дни на човечеството имало ограничен брой човешки същества. В резултат бракът между близки роднини често бил необходим. Едва когато човечеството се увеличило достатъчно на земята, повече не било необходимо да се женят помежду си роднини. В ранните дни на човечеството човешкият генетичен код не бил повреден до степента, която е днес. Следователно, било по-безопасно за близките роднини да се женят и да имат деца. Имало малък риск от генетични малформации в децата им. Щом човешката раса се разрастнала и поради греха човешкият генетичен код се повредил твърде много, Бог заповядал забрана срещу брака на близки роднини.

Така че няма нищо по същество лошо в брака с близък роднина. Причината, поради която не трябва да го правим, е че не е безопасно генетически. Нещо повече, повечето народи днес имат строги закони против брака между близки роднини. Библията ни заповядва да се подчиняваме на законите на страната, в която живеем (Римляни 13:1-6). Повечето закони признават вторите братовчеди за достатъчно далечни, за да позволят брак. Всяка двойка, която е свързана и обмисля брак, трябва да се моли с цяло сърце Бог да им даде мъдрост и благоразумие дали това е Неговата воля (Яков 1:5). Двойката трябва най-вече дасе консултира също със своите семейства по въпроса.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грешно ли е да имаш взаимоотношение с близък роднина?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries