settings icon
share icon
Въпрос

Библейско ли е разграничаването между клир и миряни?

Отговор


Думата „клир“ и думата „миряни“ не се срещат в Библията. Това са термини, които се използват днес за да опишат „човекът зад амвона“ и „човекът на пейката“ в църковната зала. Въпреки, че вярващите имат различно призвание и дарби, всички са слуги на Господа (Римл. 14:4).

Ап. Павел вижда себе си като „брат“ и „съработник“ с Тихик (Колос. 4:7). Същото е валидно и за ап. Павел и Епафрас (Колос. 1:7). Епафродит е „брат, съработник и сподвижник“ на ап. Павел (Филип. 2:25). Ап. Павел и Тимотей наричат себе си „слуги“ на коринтската църква (2 Кор. 4:5). Ап. Петър гледа на Сила като на „верен брат“ (1 Петр. 5:12). Апостолите никога не говорят за „ние“ и „те“ по отношение на служене на Христос. Те смятат себе си за съработници заедно с всички вярващи в църквата.

Разликата между „професионално служение“ и „доброволно служение“ се появява, когато църквите спират да изграждат духовни водачи от своята общност и започват да ги „поканват“ или наемат от други места. Поне през първи век от историята на църквата, повечето християнски общности разпознават Божието призвание върху хора измежду своите членове, като ги квалифицират и издигат в лидерски роли. Почти всички препратки в Новия Завет за духовни водачи на местна църква като „презвитер“, „старейшина“ или духовен надзорник (епископ) потвърждават горното твърдение. Например, сравнете 1 Тим. 3:1-7 и 5:17-20 с Деяния 20:17-38. Текстът в Тит 1:5-9 е друг пример.

Постепенно нещата се променят и на някои места в християнския свят „професионалистите “, т.е. свещенослужителите на пълно работно време започват да се отъждествяват с „Църквата“, докато „не-професионалистите“ се разглеждат като миряни и посетители, вместо като слуги и служители на Исус Христос. Този манталитет и мисловна нагласа обосновават йерархичната система, при която има дистанция между свещенството (или клира) и миряните.

Трябва да помним, обаче, библейски пасажи като 1 Кор. 12-14 гл., по-голямата част от Ефесяни, Римл. 12 и др. Всички тези текстове подчертават истинското братство на всички вярващи в Исус Христос и скромността, която всички трябва да проявяват като упражняват своите духовни дарби и функции за взаимно благословение.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библейско ли е разграничаването между клир и миряни?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries