settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за обрязването? Какъв е християнският възглед за обрязването?

Отговор


Обрязването е хирургическо отстраняване на препуциума или препуциума на мъжа. Думата "обрязване" буквално означава "отрязвам". Като религиозен обред обрязването се изисква от всички потомци на Авраам като знак за завета, който Бог сключва с него (Битие 17:9-14; Деяния 7:8). Мойсеевият закон повтаря това изискване (Левит 12:2-3), а евреите през вековете продължават да практикуват обрязването (Исус Навин 5:2-3; Лука 1:59; Деяния 16:3; Филипяни 3:5). Въпросът за това дали мъжете днес трябва да бъдат обрязвани или не, е свързан с различни проблеми. Единият въпрос е този за религиозното учение: какво казва Библията, Божието Слово? Друг въпрос е дали мъжете трябва да бъдат обрязвани от здравословна гледна точка? Християнският възглед за обрязването вероятно е най-добре да се опише като комбинация от двата въпроса.

Що се отнася до първия въпрос, новозаветните християни вече не са под старозаветния закон и обрязването вече не се изисква. Това е изтъкнато в редица новозаветни пасажи, сред които са Деяния 15; Галатяни 2:1-3; 5:1-11; 6:11-16; 1 Коринтяни 7:17-20; Колосяни 2:8-12; и Филипяни 3:1-3. Както се казва в тези пасажи, освобождаването от греховете ни е резултат от вярата в Христос; спасява завършеното дело на Христос на кръста, а не спазването на външен ритуал. Дори Законът признава, че само обрязването не е достатъчно, за да се угоди на Бога, който посочва необходимостта " да обрежете краекожието на сърцето си" (Второзаконие 10:16; срв. Римляни 2:29). За спасението делата на плътта не постигат нищо (вж. Галатяни 2:16).

В Деяния 16:3 Павел нарежда на своя съработник в мисията, Тимотей, да се обрязва. Тимотей е наполовина евреин и Павел го обрязва, за да не бъде пречка, когато се опитват да достигнат до неспасените евреи. Въпреки, че Бог не е изисквал Тимотей да бъде обрязан, това е било нещо, което той е направил доброволно в името на достигането до евреите. Въпреки това, както Павел недвусмислено заявява в Галатяни, обрязването не помага нито за спасението, нито за освещението в Христос. Разбира се, случката с Тимотей не се отнася пряко за днешния ден, защото християните не трябва да се обрязват, за да достигнат невярващите, независимо дали са евреи или езичници. Още веднъж принципът за обрязването на сърцето е централен.

Има и практически въпроси, свързани с обрязването. Някои родители обрязват синовете си, за да изглеждат като всички останали мъже в тяхната култура. Някои родители се притесняват, че един ден синът им ще попадне в съблекалня и ще се окаже различен от всички останали. В други култури, обаче, мъжете не се обрязват често. Съществува и въпросът за здравето. Лекарите спорят за това дали обрязването има някакви ползи за здравето. Всички родители, които имат такива опасения, трябва да се консултират с лекар по този въпрос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за обрязването? Какъв е християнският възглед за обрязването?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries