settings icon
share icon
Въпрос

Какво е основаване на църква?

Отговор


Основаването на църква е създаването на организирано тяло от вярващи на ново място. Процесът на основаване на църква включва евангелизиране, ученичеството на нови вярващи, обучението на църковни водачи и организирането на църквата според новозаветния модел. Обикновено процесът също включва написването на църковен устав и/или доктринално изложение и намиране на място за събиране или закупуване на имот и издигането на нова сграда.

Основаването на църква представлява специфичен фокус в рамките на по-голямата работа на „мисионерстването“. Църковните основатели са мисионери, които концентрират усилията си върху проповядването и ученето на Божието Слово. Други мисионери, които специализират в определени умения, може да не бъдат считани официално за „църковни основатели“, но те осигуряват ценни услуги на тези, които са основатели. Такива подпомагащи мисионери включват радио говорители, летци, печатари, преводачи на Библията и медицински персонал.

Крайната цел на повечето църковни основатели е да прославят Господа в общността като основат самостоятелно, саморазрастващо се тяло от вярващи. След като тази цел бъде постигната и църквата може да просъществува сама, църковният основател обикновено се премества в друга общност и започва процеса отново.

Фокусът за основаване на църкви е библейски. Когато апостол Павел пътувал през дадена област, той винаги се опитвал да прекара достатъчно време във всеки град да основе местно тяло от вярващи и да обучи водачите (Деяния 14:21-23). По-късно той се опитвал да посети отново тези църкви, за да ги затвърди и насърчи във вярата (Деяния 15:41; 1 Солунци 3:2). Църквите, които той основавал, след това самите те изпращали мисионери и така работата по основаване на църкви продължавала (1 Солунци 1:8).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е основаване на църква?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries