settings icon
share icon
Въпрос

Кога е правилно да се напусне една църква?

Отговор


Може би най-добрият начин да се разбере дали човек трябва да напусне една църква е да се върне към основните неща. Каква е целта на църквата? Библията говори ясно, че църквата трябва да бъде „стълб и подпорка на истината“ (1 Тим. 3:15). Всичко в една църква – структура, поучение, поклонение, програми, дейности - трябва да бъде основано на този факт. В допълнение, църквата трябва да разпознава Исус Христос като единствената Глава 9Еф. 1:22; 4:15; Колос. 1:18) и да Му се покорява във всичко. Очевидно тези неща могат да се случат само когато църквата се позовава на Библията като свой стандарт и авторитет. За съжаление, малко църкви днес отговарят на това описание.

Вярващите хора, които имат желание да напуснат църквата си трябва да имат яснота за своите мотиви. Ако в тази църква не се проповядва истината, не се поучава от Библията и не се почита Христос, и в района има друга църква, която изпълнява тези критерии, тогава това са добри основания за напускане. Също така, обаче, може да се окаже, че е по-добре човек да остане и да помогне на църквата в тези области. Ние сме насърчени „да се подвизаваме за вярата, която веднъж завинаги беше предадена на светиите " (Юда 1:3). Ако човек има ясно убеждение, че трябва да остане и да помогне на църквата да се придвижи към по-библейска посока, към повече покорство на Христос, и това може да стане по един любящ начин, тогава оставането е по-правилното решение.

В Библията няма записана ясна процедура как човек да напусне една църква. В ранните дни на църквата, един вярващ човек е трябвало да се премести в друг град за да намери друга църква. Днес в някои места по света има църква на всеки ъгъл и за съжаление много вярващи сменят една църква с друга при всеки проблем, с който се сблъскат. Прошката, взаимната любов и единството (Йоан 13:34-35; Колос. 3:13; Йоан 17:21-23) трябва да бъдат характерните черти на вярващите хора, не огорчението и разделението

Ако един вярващ човек има водителство да напусне една църква, изключително важно е за него/нея да не предизвиква ненужно разделение и противопоставяне (Притчи 6:19; 1 Кор. 1:10). Ако човек е изправен пред липса на библейско поучение, тогава посоката е ясна и трябва да се потърси друга църква. Въпреки това, разочарованието на повечето хора с определена църква е свързано повече с това, че те самите не участват в служението на църквата. Много по-лесно е човек да бъде духовно нахранен тогава, когато сам се труди да „нахрани“ другите. Целта на една църква е ясно описана в Ефесяни 4:11-14. Нека този текст бъде водещ в процеса на търсене на друга църква.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кога е правилно да се напусне една църква?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries