settings icon
share icon
Въпрос

Каква е ползата от това да имаш църковно семейство?

Отговор


Каква полза има от това да бъдеш като „семейство“ за другите вярващи хора? Текстът в Деяния 2:42 може да бъде разглеждан като основно твърдение за същината на църковната дейност: „И те постоянстваха в поучението на апостолите, в общението, в преломяването на хляба и в молитвите.” Библията изтъква важността на семейството по следните причини:

Ние изучаваме Божието Слово заедно — Едно семейство на вярата осигурява редовно библейско поучение. Това често се случва в малки групи, Библейски изучавания, поучения на пастора, неделни уроци и др. Семейството на вярата е призовано да израства духовно, като членовете се насърчават взаимно. 2 Тим. 3:16 казва: „Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата“

Ние заедно почитаме Бог чрез богопоклонението — Има обединяващ ефект когато вярващите хора се покланят на Бога заедно, дали чрез музикално хваление, проповед или служение. Псалм 34:3 подчертава призива за колективно богопоклонение: „Величайте Господа с мен и заедно нека възвеличим името Му.“

Ние споделяме взаимна отговорност — Църквата осигурява среда за духовна отговорност. Когато взаимоотношенията се развият и се формират приятелства, вече има някой, който да те насърчава, да те смъмри, когато се налага и да се радва заедно с теб. Притчи 27:17 казва: „ Желязо остри желязо; така и човек наостря лицето си срещу приятеля си.“ Взаимната духовна отговорност е критично важна в битката за надделяване над греха и семейството на вярата, църквата, е прекрасно място да намериш някой, с който да се молиш, да поговориш, някой, на който да се довериш.

Ние намираме подкрепа във време на изпитания — Когато дойдат изпитания е важно човек да има къде да потърси подкрепа. Когато човек е нужда той би искал да получи подкрепа в молитва от братята и сестрите, както и практична помощ като донасяне на храна, почистване или грижа за децата. Гал. 6:2 ни насърчава: “Един на друг си носете теготите и така изпълнявайте Христовия закон.”

Ние получаваме възможност да служим — Ние не само получаваме подкрепа, но можем и да предложим такава. Вашето призвание в църквата е да допринасяте, не само да получавате. Когато сме в близко общение с другите вярващи, знаем кога имат нужда от подкрепа и молитва. Така можем да се намесим и да помогнем практично. Ефесяни 6:7 ни казва: “и слугувайте с добра воля като на Господа, а не на човеци;”

Ние изграждаме ученици — Идва време, когато трябва да се учим да храним другите духовно, не само ние да се храним (Евреи 5:12). Ние можем да евангелизираме, поучаваме, насърчаваме, да изграждаме други ученици в семейството на вярата. “Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света.” (Мат. 28:18–20).

Във време, когато културата става все по-светска, е важно човек да бъде част от църковно семейство на единомислещи вярващи хора. Тези братя и сестри могат да ви насърчават във вашия път на вярата, да отговорят на вашите въпроси и да бъдат в подкрепа в трудни времена. Църковното семейство на вярата също може да ви предостави възможност да служите и да изграждате духовно други хора. “като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават, а да се увещаваме един друг, и толкова повече, колкото виждате, че денят наближава.” (Евреи 10:25).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е ползата от това да имаш църковно семейство?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries