settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява църквата?

Отговор


Много хора днес разбират църквата като сграда. Това не е библейското разбиране за църквата. Думата църква идва от гръцката дума „Ecclesia”, която се дефинира като „събрание” или „онези, които са призовани вън.” Оригиналното значение на „църква” не е това на здание, а на хора. Иронично е, че когато попитате хората каква църква посещават, те казват обикновено баптистка, методистка или друга деноминация. Много пъти те засягат деноминация или здание. Прочетете Римляни 16:4 „...поздравете и домашната им църква...” Павел има предвид църквата в тяхната къща, не църковното здание, а тялото от вярващи.

Църквата е тялото на Христос. Ефесяни 1:22-23 казва, „И всичко покори под нозете Му, и постави Го да бъде глава над всичко за църквата, която е Негово тяло, изпълнено с пълнотата на Този, Който изпълнява всичко във всички.” Тялото на Христос е изградено от всички вярващи от времето на Петдесятница до Пришествието. Тялото Христово включва два аспекта:

(1) Световната църква е църквата, която се състои от всички онези, които имат лична връзка с Исус Христос. 1 Коринтяни 12:13-14 казва, „Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме. Защото тялото не се състои от една част, а от много.” Ние виждаме, че всеки, който вярва, е част от тялото на Христос. Правилната църква на Бога не е някоя определена църква или деноминация. Световната църква на Бога са всички онези, които са приели спасение чрез вяра в Исус Христос.

(2) Местната църква е описана в Галатяни 1:1-2, „Павел, апостол... и всичките братя, които са с мене, към галатийските църкви.” Тук виждаме, че в провинцията Галатия имаше много църкви – това, което ние наричаме местна църква. Баптистка църква, лутеранска църква, католическа църква и др. не са църкваТА, както е в световната църква, а по-скоро са местна църква. Световната църква е съставена от онези, които са се доверили на Христос за спасение. Тези членове на световната църква би трябвало да търсят общение и назидание в местна църква.

В резюме, църквата не е сграда или деноминация. Според Библията църквата е тялото на Христос – всички онези, които са положили вярата си в Исус Христос за спасение (Йоан 3:16; 1 Коринтяни 12:13). Те са членове на световната църква (тялото Христово) в местни църкви.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява църквата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries