settings icon
share icon
Въпрос

Как би трябвало да се различава християнската сватба от нехристиянската?

Отговор


Главната разлика между християнска и нехристиянска сватба е Христос. Християните, които се женят, се посвещават на Христос, както и един на друг, и това посвещаване трябва да бъде очевидно за всеки, който присъства на сватбата. При нехристиянската сватба обикновено центърът на сватбата е двойката и особено булката. При християнската сватба Христос е центърът.

Християнската двойка, която иска наистина да прослави Христос със сватбата си, може да започне с ранни приготовления като за начало почне с библейско предбрачно съветничество със своя пастор. Предбрачното съветничество, основано на здрави библейски принципи, очертава ролите на съпруга и съпругата как да се отнасят един към друг и към своите бъдещи деца (Ефесяни 5:22–6:4; Колосяни 3:18-21). Сватбата потвърждава пред Бог, приятелите и семейството, че желанието на двойката е да живее според Божия план за семейството.

Сватбената церемония също трябва да бъде отражение на посвещаването на двойката на славата на Исус Христос. Всяка част от службата, от музиката до обетите и посланието, предадено от официалното лице, трябва да отразява това посвещаване. Музиката трябва да бъде почтителна и почитаща Христос, а не светска или лека. Обетите трябва да бъдат с цялото разбиране на двойката, че думите, които изговарят един на друг, представляват посвещаване за цял живот и със знанието, че като обещават един на друг, те обещават на Бог. Това послание, предадено от пастора, трябва да отразява тези истини и посвещаване.

Християнската двойка трябва да избере внимателно гостите и със своето посвещаване на Христос в съзнанието си. Шаферките и шаферите не са там просто да украсяват церемонията. Тяхното присъствие свидетелства за тяхното съгласие с и тяхното обещание да подкрепят посвещаването на двойката да почитат Христос в техния брак. В съответствие с това булченската рокля и тези на шаферките трябва да бъдат скромни и подобаващи за заставане пред Бог. Няма място за силно изразяно, разкриващо облекло в церемония, почитаща Христос.

Ако има тържество, то също така трябва да бъде почитащо Христос. Въпреки че на християнски сватби и тържества често присъстват нехристиянски членове на семейството, сервирането на алкохол на християнско тържество изпраща погрешно послание на невярващите, послание, което казва, че има наистина малка разлика между тези, които изповядват Христос като Господ, и онези, които не го изповядват. Дори ако вярващите, които планират сватбата, да не виждат нищо лошо с алкохола и да го консумират с чиста съвест, други християни може да бъдат обидени от присъствието на алкохол, а ние не трябва да използваме свободата си да ставаме причина някой да съгреши.

Двойка, чиято сватба е почитаща Христос, ще запомни красотата и сериозността на сватбата за цял живот и ще я намери за чудесен начин за започване на своя съвместен живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как би трябвало да се различава християнската сватба от нехристиянската?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries