settings icon
share icon
Въпрос

Ако християнинът се самоубие, той / тя все още ли е спасен?

Отговор


Тъжен факт е, че някои християни се самоубиват. Това, което допринася за по-голямата трагедия е лъжливото учение, че ако извършиш самоубийство автоматично отиваш в ада. Мнозина вярват, че християнинът, който се самоубива, няма да бъде спасен. Това учение не се поддържа в Библията.

Писанието учи, че от момента, в който истински вярваме в Христос, ни е гарантиран вечен живот (Йоан 3:16). Според Библията християните могат да знаят извън всяко съмнение, че притежават вечен живот (1 Йоан 5:13). Нищо не може да отдели християнина от Божията любов (Римляни 8: 38–39). Нито едно „създание" не може да отдели християнина от Божията любов и дори християнинът, който се самоубива, е „създание"; следователно дори самоубийството не може да отдели християнина от Божията любов. Исус умря за всички наши грехове и ако истинският християнин по време на духовна атака и слабост се самоубие, грехът му все още е покрит с кръвта на Христос.

Според Библията, самоубийството не е това, което определя дали човек ще влезе в рая. Ако неспасен човек се самоубие, той не е направил нищо, освен да „ускори" пътуването си до ада. Обаче този човек, който се е самоубил, в крайна сметка ще бъде в ада за отхвърляне на спасението чрез Христос, а не защото се е самоубил (вж. Йоан 3:18). Трябва също така да отбележим, че никой не знае истински какво случва в сърцето на човека в момента, в който той или тя е починал. Някои хора са се обърнали към Христос на смъртното легло и приемат вярата в моментите преди смъртта. Възможно е самоубиецът да се промени в последната секунда и да извика за Божията милост. Ние оставяме такива присъди на Бог (1 Царе 16: 7).

Самоубийството на вярващ човек е доказателство, че всеки може да страда с отчаяние и че нашият враг, Сатана, е ,,отначало човекоубиец''(Йоан 8:44). Самоубийството все пак е сериозен грях пред Господа. Според Библията, самоубийството е убийство; винаги е грешно. Християните са призовани да живеят живота си за Бог и решението кога да умрем е само Божие и ничие друго.

Нека Бог да даде благодатта и перспективата на псалмиста за всеки, който днес е изправен пред изпитания: „Защо си отпаднала, душо моя? И защо се смущаваш дълбоко в мене?

Надявай се на Бога, защото аз още ще Го славословя; Той е помощ на лицето ми и Бог мой"(Псалм 43: 5).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ако християнинът се самоубие, той / тя все още ли е спасен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries