settings icon
share icon
Въпрос

Аз съм християнин, който е пристрастен към пушенето. Как мога да се откажа?

Отговор


Мнозина християни, които са били заклети пушачи в продължение на години, могат лесно да съчувстват на състоянието на всеки, който се опитва да се откаже от пушенето, и може напълно да разберат борбата, изпитвана от онези, които желаят да се откажат. Да спреш, разбира се, не е лесно, но може да бъде направено. Много пушачи, които са изпушвали по две кутии на ден, сега са свободни от пушека и могат да свидетелстват за факта, че това може да бъде направено, когато предадем въпроса на Бог и разчитаме на Неговата сила и власт.

Има много причини защо отказът от пушенето е добра идея за всеки, но особено за християните. Ако християнинът е несигурен защо да спре пушенето и не е уверен дали това предствалява грях или не, добро място за стартиране би било нашата статия, озаглавена „Какво е християнското гледище за пушенето? Грях ли е пушенето?" Причините, изложени в статията, трябва да осигурят изобилна мотивация за пушача, който още не е сигурен дали да се откаже или не. Тези, които са решили да се откажат от пушенето, трябва да разберат, че от човешка гледна точка спирането на пушенето е едно от най-трудните неща да се направи. Изследванията показват, че никотинът е много пристрастяващ, дори някои казват, че е по-пристрастяващ от хероина.

Но пристрастяващата природа на никотина не ни обезкуражава. Павел ни казва: „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява" (Филипяни 4:13). Въпреки че е трудно и пълният отказ може да отнеме време преди човек повече да не желае цигари, като християни ние трябва да гледаме към Бог, от когото идва нашата помощ. Ние полагаме сърцата си на небесните неща и се молим Господ да ни дава силата да постигнем победа в това изпитание. Някои хора изоставят Господ в опита си да победят лоши навици, а това е огромна грешка. Молитвата помага при тези видове ситуации и ние сме поканени да поднасяме нашите проблеми направо пред Божия трон и пред Него, който може да ги разреши (Евреи 4:16).

Да разчитаме на силата на Светия Дух не означава непременно, че медицинските помощни средства за отказване на пушенето не могат също да се използват. Мнозина са получили голяма помощ чрез лепенки, дъвки, хапчета, т.н. След молитва и консултация с лекар, ако Бог ви дава мир относно използването на медицински помощни средства, няма библейска причина да не можете да ги използвате.

Бог е заявил, че Неговата благодат е достатъчна (2 Коринтяни 12:9). Където ние сме слаби, Той е силен. Нашето желание за цигарите ще бъде намалено като израстваме и придобиваме сила в Господ. Божията сила ще работи в нас да облекчи натиска да пушим, изцяло за Негова слава. Бог ще ни даде силата да поставим Христос първи и нас последни, при което ще открием, че това, от което се отказваме, ще бъде повече от компенсирано от полученото.

Да бъдем потопени в Божието Слово е важноза християнина, който желае да се откаже от пушенето. Ето някои стихове да запомним и да размишляваме върху тях, стихове, които са помогнали на други да постигнат победа над пристрастяването към пушенето:

Йоан 8:32: „и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни."

Йоан 8:36: „Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни."

1 Коринтяни 6:19–20: „Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославяте Бога с телата си."

Евреи 12:1–2: „Следователно и ние, като сме обиколени от такъв голям облак свидетели, нека отхвърлим всяка тегота и греха, който лесно ни сплита, и с търпение нека тичаме на предлежащето пред нас поприще, като гледаме на Исуса начинателя и усъвършителя на вярата ни."

Римляни 13:14: „Но облечете се с Господа Исуса Христа, и не промишлявайте за страстите на плътта."

1 Коринтяни 9:27: „но уморявам тялото си и го поробвам, да не би, като съм проповядвал на другите, сам за да стана неодобрен."

Матей 19:26: „За човеците това е невъзможно; но за Бога всичко е възможно."

Йоан 15:5: „Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо."

Ефесяни 4:21-22: „понеже сте чули, и сте научили от Него, да съблечете, според предишното си поведение, стария човек, който тлее по измамителните страсти."

Филипяни 4:13: „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява."

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Аз съм християнин, който е пристрастен към пушенето. Как мога да се откажа?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries