settings icon
share icon
Въпрос

Как християните следва да възприемат енвайронментализма?

Отговор


Има разлика между библейското гледище за околната среда и политическото движение, известно като „енвайронментализъм". Разбирането на тази разлика ще оформи представата на християните за енвайронментализма. Библията е ясна, че земята и всичко в нея било дадено от Бог на човека да го управлява и подчини. „И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята" (Битие 1:28). Защото те били създадени по Негов образ, Бог дал на мъжете и жените привилегировано място сред всички същества и им заповядал да стопанисват земята (Битие 1:26-28; Псалом 8:6-8). Стопанисването предполага грижа, а не злоупотреба. Ние трябва интелигентно да управляваме ресурсите, дадени ни от Бог, като използваме цялата усърдна грижа да ги запазим и защитим. Това се вижда в Стария Завет, където Бог заповядал нивите и лозята да бъдат засявани и събирани в продължение на шест години, после да бъдат оставяни на угар седмата година, за да се попълнят почвените хранителни вещества, както да си почине земята, така и да се осигури постоянно обезпечение за Неговите хора в бъдеще (Изход 23:10-11; Левит 25:1-7).

В допълнение на нашата роля на стопани ние трябва да оценяваме функционалността и красотата на околната среда. В Своята невероятна благодат и сила Бог е дал на тази планета всичко необходимо, което да храни, облича и подслонява милиардите хора, които живеят на нея от времето на Едемската градина. Всички ресурси, коитоТой е осигурил за нашите нужди, са възобновяеми и Той продължава да осигурява слънцето и дъжда, необходими да поддържат и попълват тези ресурси. И като че ли това не е достатъчно, Той също е украсил планетата с великолепен цвят и живописна красота, които да се харесват на нашето естетическо чувство и да вълнуват нашата душа. Има безброй разнообразни цветя, екзотични птици и други прекрасни прояви на Неговата благодат към нас.

В същото време земята, която населяваме, не е постоянна планета, нито някога е била предназначена да бъде такава. Движението енвайронментализъм е погълнато в опити да запази планетата завинаги, но ние знаем, че това не е Божият план. Той ни казва в 2 Петрово 3:10, че в края на века земята и всичко, което Той е създал, ще бъде унищожено: „А Господният ден ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучение, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат". Физическата, природна земя в своята сегашна форма с цялата вселена ще бъде погълната и Бог ще създаде „ново небе и нова земя" (2 Петрово 3:13; Откровение 21:1).

Така виждаме, че вместо да се опитваме да запазим земята за хиляди или дори милиони години, които следват, ние трябва да бъдем добри управители на нея за времето докато съществува, което ще продължи колкото служи на Божия суверенен план и цел.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как християните следва да възприемат енвайронментализма?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries