settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява християнската демонология?

Отговор


Демонологията е изучаването на демоните. Християнската демонология е изучаването какво Библията учи за демоните. Тясно свързана с ангелологията, демонологията ни учи за демоните, какво представляват те и как ни атакуват. Сатаната и неговите демони са паднали ангели, истински личностни същества, които водят война срещу Бог, светите ангели и човечеството. Християнската демонология ни помага да познаваме Сатаната, неговите слуги и техните зли планове. Ето някои важни въпроси в християнската демонология:

Какво казва Библията за демоните? Библията посочва, че демоните са паднали ангели – ангели, които заедно със Сатаната се разбунтували срещу Бог. Сатаната и неговите демони сега желаят да измамят и погубят всички онези, които следват и се покланят на Бог.

Как, защо и кога е отпаднал Сатана от небето? Сатаната е отпаднал от небето заради греха на гордост, който довел до неговото въставане срещу Бог. Точното време на неговото отпадане не е записано в Писанието. То може да се е случило извън времето, такова каквото го познаваме ние, тоест преди сътворението на времето и пространството.

Защо Бог е допуснал някои от ангелите да съгрешат? Ангелите, които паднали и станали демони, имали свободна воля да изберат какво да направят – Бог не насилил, нито насърчил никой от ангелите да съгреши. Те съгрешили по тяхна собствена свободна воля и затова заслужават Божия вечен гняв.

Могат ли християните да бъдат обладани от демони? Силно поддържаме вярата, че християните не могат да бъдат обладани от демони. Вярваме, че има разлика между обладаването от демон и угнетяването или повлияването от демон.

Има ли дейност на демоничните духове в днешния свят? Като вземем предвид факта, че Сатана „като ревящ лъв обикаля, търсейки кого да погълне“ (1 Петрово 5:8), и като знаем, че той не е вездесъщ, е логично да приемем, че той би изпратил своите демони да вършат неговото дело в света.

Кои или какво били нефилимите? Нефилимите („паднали, великани“) били плодът на сексуалните отношения между Божиите синове и човешките дъщери в Битие 6:1-4. Много се разисква върху идентичността на „Божиите синове“.

Много хора вярват, че Сатаната и неговите демони са само персонификация на злото. Християнската демонология ни помага да разберем природата на нашия духовен враг. Тя ни учи как да устояваме и преодоляваме дявола и неговите изкушения. Хвалете Бог за победата над мрака чрез нашия Господ Исус Христос! Въпреки че християните не могат да бъдат обладани от демони, ясното разбиране на демонологията ще ни помогне да успокоим своите страхове, да ни държи будни и да ни напомня да стоим близо до нашия Господ Исус Христос. Ние имаме Светия Дух, който живее в сърцата ни, и „по-велик е Оня, Който е с вас от онзи, който е в света“ (1 Йоаново 4:4).

Ключов текст от Писанието, свързан с демонологията, е 2 Коринтяни 11:14-15: „И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел; тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.“
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява християнската демонология?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries