settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за танците? Могат ли християните да танцуват?

Отговор


Библията не дава специални указания за танците. Може да бъде полезно да посочим някои примери на добри и лоши танци и после да споменем някои библейски принципи, върху които да построим стандартите за танци. Изход 32:6, 19-25—това е разочароващата част от историята на Израил. Докато Мойсей бил на планината да говори с Бог, израилтяните си построили идол. Покланяйки му се, те започнали да танцуват. Това завършило във „веселба" (стих 6) и „разюзданост" (стих 25 казва „съблечени" в някои преводи). В този случай танците довели до крайно греховна дейност. В Изход 15:20 Мариам танцувала да отпразнува победата, която е донесла Божията сила при Червено море. 2 Царе 6:12-16—Давид „танцувал пред Господа" да отпразнува връщането в Ерусалим на Ковчега на Завета.

Всеки пример на танци, които не са считани за греховни, се явявал при поклонение или хваление на Бог. Ето още някои принципи, които трябва да се имат предвид при разглеждането на танците: Еклесиаст 3:4—има време за танцуване (и съответно неподходящо време за танцуване ). Псалом 149:3; 150:4— и двата пасажа споменават, че можем да хвалим или да се покланяме на Бог чрез танци. 1 Коринтяни 6:19-20— нашите тела принадлежат на Бог и те са храмът на Светия Дух. Така че всяко нещо, което правим, трябва да Го почита.

Следователно танците, които привличат вниманието към теб или към твоето тяло, биха били греховни. В 1 Коринтяни 7:1-3 авторът казва: „Добре е човек да не се докосва до жена". Павел признава, че мъжете имат много силен полов нагон, който е лесно да се предизвика. Поради това много стилове на танци по двойки извън брака могат да бъдат много изкушаващи, особено за мъжа. „Избягвай младежките страсти" (2 Тимотей 2:22). Всеки танц, който подбужда греховни желания в нас или в другите, е греховен. Матей 18:6— да правиш нещо, което може да накара някой друг да се препъне в грях, е абсолютно неоправдано. В тази категория попада и танцуването по начин, който би накарал някой друг да се съблазни. 1 Солунци 5:22— това е полезен принцип, ако не сме сигурни дали конкретната танцувална ситуация е приемлива: „Избягвайте всеки вид грях". Ако дори само изглежда, че може да бъде греховно, не го правете.

Накрая, има много танци, които са неприемлими за вярващите, които би трябвало да се стремят да прославят Бог с живота и телата си. Въпреки че Библията признава, че можем да танцуваме по начин, който не изкушава другите, не се изкушавайте, а принасяйте слава на Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за танците? Могат ли християните да танцуват?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries