settings icon
share icon
Въпрос

Могат ли християните да посещават нощни клубове?

Отговор


Да го кажем открито, нощните клубове са част от света, който е контролиран от Сатаната. Те са създадени за целта човек да се отдава на греховни желания. Нощните клубове съществуват основно за две цели: да се консумира алкохол и да се срещат членове на противоположния пол, най-често със сексуална дейност в ума. Да, има музика и танци, но главно необвързани ходят по заведения да пият и да срещнат някого. Нощните клубове са част от света и въпреки че християните трябва да бъдат в света, ние не трябва да бъдем част от него. Да бъдеш част от света означава да се интересуваш от и да желаеш тези неща, които се харесват на греховната природа.

Павел, говорейки на християните, посочва въпроса за светските практики в Ефесяни 4:17-24: „Прочее, това казвам и заявявам в Господа, да не се обхождате вече, както се обхождат и езичниците, по своя суетен ум, помрачени в разума, и странни на живота от Бога поради невежеството, което е в тях, и поради закоравяването на сърцето им; които, изгубили чувство, са се предали на сладострастие, да вършат ненаситно всякаква нечистота. Но вие не сте така познали Христа; понеже сте чули, и сте научили от Него, (както е истината в Исуса), да съблечете, според предишното си поведение, стария човек, който тлее по измамителните страсти, да се обновите в духа на своя ум, и да се облечете в новия човек, създаден по образа на Бога в правда и светост на истината." Тук Павел описва онези, които изключват Бог и се отдават на чувственост поради практикуването на всеки вид нечистота с ненаситност.

Очевидно Бог не желае да се отдадем на греха толкова лесно и охотно. Забележете какво казва Бог тук: „съблечете, според предишното си поведение, стария човек, който тлее по измамителните страсти". Бог казва, че когато се отдаваме на греховната си природа ние биваме измамени от желанията си. Сатаната е майстор измамник. С други думи Сатаната представя нещо, което на повърхността изглежда привлекателно. Съблазънта на посещаването на клубове е, че е много приятно, забавно и вълнуващо. Това, което не виждаме, са последствията, защото Сатаната държи чувствената привлекателност отпред на умовете ни. Секс, алкохол и наркотици – всички се намират в повечето нощни заведения – са много разрушителни, и физически, и духовно. Бог има място за секса, където той е най-приятен – в брака, където няма полово предавани болести, ХИВ, вина, самота – и онези, които не вярват на Бог за това, нараняват себе си.

Бог желае да бъдем праведни и святи, защото Той ни е създал да бъдем такива. Ползите от това да живеем живота, който Бог е предвидил, далеч надвишават дребните, мимолетни вълнения, които ни предлага този свят. Мнозина, които водят или са водили начин на живот, свързан с нощни клубове, казват същото нещо – няма радост, няма пълнота; има само празнота. Само Бог може да отговори на нуждите ни и да ни даде радостта и щастието, които всички ние търсим. Ходенето по клубове не предлага нищо повече от евтина имитация. Не мож е да се намери трайна радост в нощните клубове, а само изкушение към грях.

Такива места не са за християни. Да оставим настрана очевидните изкушения, но съществува и въпросът за нашето християнско свидетелство в света. Когато невярващите видят изповядващ вярата християнин, въвлечен в греховен начин на живот, Христос е оклеветен и принизен. Ние трябва да държим светилниците си да осветяват пред хората така, че те да виждат нашите добри дела и да прославяме нашия Отец, който е на небето (Матей 5:16). Трудно е да видим как светлината на нашия нов живот в Христос може да свети в нощен клуб. Дори ако християнинът не се отдава на греховните практики, свидетелството, което той или тя представя на наблюдаващия свят само с присъствието си там, е разрушително и трябва дабъде избягвано.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Могат ли християните да посещават нощни клубове?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries