settings icon
share icon
Въпрос

Как трябва християните да откликват на просяците?

Отговор


Има много мнения по въпроса как да откликваме на просяците. Някои хора се чувстват добре като подадат пари с вярата, че от просяка зависи как ще реши да ги използва, дали да си купи храна или алкохол/дрога. Други дават храна/вода вместо пари като разбират, че някои просяци не биха използвали парите за нуждите, които е искал благодетелят. Какво е правилното да направим? Съгласно Библията ние трябва да помагаме на бедните. Но свършва ли нашата отговорност с подаянието или трябва ли да даваме и да се уверим, че нашите подаръци се използват по предназначение?

Вместо да дават пари или храна/вода, някои предпочитат да предложат транспорт до местния приют и/или предоставяне на финансова помощ направо на приюта. Като подпомагаме финансово спасителни мисии, ние помагаме на бедните, които иначе биха просили на улицата. Ако местната църква има хранителна банка, приносът към нея и после насочването на просяка там за помощ може да бъде най-добрият начин да откликнете на нуждата без да позволявате греха. Църковните хранителни банки също осигуряват отлична възможност да споделите благовестието с бездомните и нуждаещите се.

Други начини да помогнете включват да дадете храна или ваучерни карти на местните ресторанти, да раздадете енергийни блокчета или други трайни хранителни продукти на хората по уличните ъгли или ако ситуацията позволява, да заведете нуждаещия се човек (хора) на ресторант/до бакалницата и да им купите ядене. Бог иска да помагаме на бедните и ни благославя, когато го правим. С думите на псалмиста Давид ни се казва: „Блажен оня, който прегледва немощния; В зъл ден ще го избави Господ. Господ ще Го пази и ще продължи живота му; Блажен той на земята; И Ти няма да го предадеш на волята на неприятелите му" (Псалом 41:1-2). Наистина да помагате на бедните е достойна кауза, включително на тези, които държат табели по нашите улични ъгли. Всеки от нас трябва да откликне на тези хора както Господ го води без да забравя в същото време да отправя молитви за тези нуждаещи се хора.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как трябва християните да откликват на просяците?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries