settings icon
share icon
Въпрос

Може ли християнин да се подлага на акупунктура/акупресура?

Отговор


Акупунктурата произлиза от китайския даоизъм. Той е философска система, развита от Лао-дзъ и Чуанг-дзъ, която проповядва живот на пълна простота, естественост и ненамеса в естествения ход на природните събития, за да се постигне съществуване в хармония с даото или жизнената сила. Той е тясно свързан със Сюан Чайо, която е популярна китайска религия, твърдяща, че се основава на ученията на Лао-дзъ, но която всъщност е твърде еклектична в своята същност и се характеризира с пантеон от много богове, суеверия и практиката на алхимията, гадания и магия.

В тази китайска философия/религия има два принципа. Първият е „ин", който е негативен, тъмен и женски, и вторият е „ян", който е позитивен, светъл и мъжки. Счита се, че взаимодействието между тези две сили е водещото влияние за съдбите на всички същества и неща. Човешката съдба е под баланса или дисбаланса на тези две сили. Акупунктурата е механизъм, практикуван от привържениците на даоизма, която се използва да приведе „ин и ян" на тялото в хармония с даото.

Въпреки че скритите зад акупунктурата философия и светоглед са решително небиблейски, това не означава непременно, че самата практика на акупунктурата е срещу ученията на Библията. Много хора са установили, че акупунктурата предлага облекчение от болката и други заболявания, когато всички други лечения не дават резултат. Медицинската общност все повече признава, че в някои случаи има доказуеми медицински ползи от акупунктурата. Така, ако практиката на акупунктурата може да бъде отделена от философията/светогледа, стоящи зад нея, вероятно християнинът може да разгледа нейното приложение. Отново, все пак трябва да се проявава голяма предпазливост, за да се избегнат духовните аспекти зад нея. Повечето практикуващи акупунктура искрено вярват във философията дао/ин-ян, върху която тя е основана.

Разликата между акупунктурата и акупресурата е, че последната използва натиск върху нервни центрове вместо игли. Например, твърди се, че има точки на натиск, намиращи се в стъпалата и дланите, които съответстват на други области на тялото. Акупресурата може да се сравни с масажна терапия на дълбоките тъкани, където мускулите на тялото са изложени на натиск, за да се увеличи потока от кръв. Обаче, ако акупресурата се практикува, за да приведе тялото в хармония с ин и ян, тогава възниква същият проблем като с акупунктурата. Може ли практиката да бъде прилагана без философията?

Важният въпрос тук е отделянето на новородения християнин от всякакви и всички практики, които биха му донесли опасността от робуване на лъжерелигии. Непознаването на злото е опасност и колкото повече се информираме за истинския произход на източните философии и практики, толкова повече виждаме, че те се коренят в суеверие, окултизъм и фалшиви религии, които пряко противоречат на Божието Слово. Може ли ценна медицинска процедура да бъде разработена от нехристиянин? Разбира се! Голяма част от западната медицина произхожда от практики/хора, които са били нехристияни точно както и създателите на акупунктурата. Въпросът не е дали произходът е явно християнски или не е. На какви процедури се подлагаме в търсене на изцеление/облекчение от болка е въпрос на гледна точка, разбиране и убеждение, а не на догматизъм.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли християнин да се подлага на акупунктура/акупресура?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries