settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява хрислямът?

Отговор


Хрислямът е опит за обединяване на християнството с исляма. Той започнал в Нигерия през 80-те години на 20 в. и хрислямските идеи се разпространили в по-голямата част от света. Основната идея на хрисляма е, че християнството и ислямът са съвместими, че човек може да бъде едновременно християнин и мюсюлманин. Хрсилямът не е истинска собствена религия, а по-скоро замъгляване на разликите и различията между християнството и исляма.

Поддръжниците на хрисляма изтъкват факти като този, че Исус е бил споменат 25 пъти в Корана, или че християнството и ислямът имат сходни морални и етически учения, или нуждата двете най-големи монотеистични религии да се обединят за борба срещу надигането на атеизма и алтернативната духовност. Някои разглеждат хрисляма като решението на растящия конфликт между западния свят, който е преобладаващо християнски, и Средния Изток, който е предимно мюсюлмански.

Въпреки че не може да се отрече, че има много прилики между християнството и исляма (и юдаизма), хрислямът в основата си се проваля, защото християнството и ислямът са диаметрално противоположни по най-важния въпрос – идентичността на Исус Христос. Истинското християнство обявява Исус за Бог, въплътен в човешка форма. За християните божествеността на Христос не подлежи на договорки, тъй като без Своята божественост смъртта на Исус на кръста нямаше да е достатъчна, за да стане изкупителната жертва за греховете на целия свят (1 Йоаново 2:2).

Ислямът твърдо отхвърля божествеността на Христос. Коранът провъзгласява идеята, че Исус е Бог за богохулство (5:17). Вярата в божествеността на Христос се счита за shirk „мръсотия" за мюсюлманите. Ислямът отрича смъртта на Христос на кръста (4:157-158). В исляма се отрича най-съществената доктрина на християнската вяра. В резултат двете религии са абсолютно несъвместими, което прави от хрисляма идея, която както християните, така и мюсюлманите трябва да отхвърлят.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява хрислямът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries