settings icon
share icon
Въпрос

Винаги ли децата са благословение от Бог?

Отговор


Писанията са много ясни, че Бог присъства при сътворението на всеки човешки живот. Най-живото описание на това се открива в Псалом 139:13-18. Фактът, че Бог суверенно направлявал сътворението на Давид, го накарал да хвали Бог. Давид също изтъкнал факта, че Бог е планирал подробностите на живота му преди вечносттта. В Еремия 29:11 Бог потвърдил мислите на Давид: „Защото аз зная мислите, които мисля за вас, казва Господ, мисли за мир, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда." Разбира се, това поражда добър въпрос. А какво да кажем за онези, заченати при изнасилване или извънбрачно? Родителят или родителите, които са отговорни за това дете, могат да не „чувстват", че това дете е благословение от Бог, но начинът на зачеване на това дете не означава, че Бог не е надзиравал суверенно неговото формиране в утробата, както говори Давид. Бог има план и цел за всеки заченат човек независимо от това как е станало зачеването. Ако това не беше така, тогава Писанието нямаше да го казва. В Новия Завет четем, че Бог ни обича толкова много, че е изпратил Сина Си да умре за нас (Йоан 3:16).

Тази любов е същата любов, която накарала Спасителя да проповядва на учениците Божието Слово и да показва Божията любов за нас чрез смъртта и възкресението Си (1 Йоаново 4:7-8). Няма край колко много ни обича Бог и колко много желае да ни благославя. Едно от намеренията на Бог при сътворението на човека било човекът да има общение с Него. 1 Йоаново 4 ни казва, че щом познаем Божията любов, тя ни позволява да обичаме другите. Дали гледаме на всяко дте като на благословение от Бог зависи колко много гледаме на това дете както Бог го вижда. Когато гледаме на всяко дете през очите на Бог, няма въпрос, че всяко дете е благословение от Него. Ако погледнем на това дете през погледа на греха, тогава можем да се усъмним в това благословение, защото се фокусираме върху творението, а не върху Твореца.

Желанието на Бог е всяко дете да бъде родено според Неговия план за нас, а той е чрез брак. Когато се роди извънбрачно дете, това не изключва Божията любов и грижа за детето. Давид заключил в Псалом 139:17, че Божиите мисли за Неговите хора са наистина скъпоценни и безбройни. Най-практическото приложение на това се вижда при родословието на Христос в Матей 1. В списъка от имена разпознаваме такива, които са съгрешили по някакъв начин, и такива, които са били незаконородени и в грях. Това не нарушава изпълнението на Божието Слово за идването на Спасителя.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Винаги ли децата са благословение от Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries