settings icon
share icon
Въпрос

Библията учи ли ни да имаме детска вяра?

Отговор


Безспорно вярата е същността на християнския живот. Вярата е увещавана в цялата Библия и е представена като абсолютна необходимост. Всъщност „А без вяра не е възможно да се угоди на Бога, защото който идва при Бога, трябва да вярва, че има Бог и че Той възнаграждава тези, които Го търсят. “ (Евреи 11: 6). Цялата 11 -та глава на Евреи се отнася за вярата и тези, които я притежават. Вярата е дар от Бога, както виждаме в Ефесяни 2: 8–9, а не нещо, което измисляме сами. Всички християни са получили от Бога дарбата на вярата и вярата е част от Божията броня - щитът, с който се предпазваме от „огнените стрели на лукавия“ (Ефесяни 6:16).

Библията никога не ни увещава да имаме „детска“ вяра, поне не с толкова много думи. В Матей 18: 3 Исус казва, че трябва да „станем като малки деца“, за да влезем в Божието царство. Контекстът на изявлението на Исус е във връзка с въпросът на учениците „Истина ви казвам, ако не се обърнете и не станете като дечицата, няма да влезете в небесното царство. “ (стих 1). В отговор Исус „... повика едно детенце, постави го посред тях и каза:

Истина ви казвам, ако не се обърнете и не станете като дечицата, няма да влезете в небесното царство. И така, който се смири като това детенце, той е по-голям в небесното царство. И който приеме едно такова детенце в Мое име, Мене приема.” (стихове 2–5).

Така че, докато учениците се фокусират върху това, което представлява „величие“ на небето, Исус предлага нова перспектива: пътят „нагоре“ е „надолу“. Изисква се кротост (вж. Матей 5: 5). Исус призовава учениците (и нас) да се стремят да притежават детска скромност в допълнение към вярата си. Тези, които с готовност заемат най -ниската позиция, са най -великите в очите на небето. Едно малко дете е лишено от амбиции, гордост и надменност и затова е добър пример за нас. Децата са характерно скромни и поучителни. Те не са склонни към гордост или лицемерие. Смирението е добродетел, възнаградена от Бог; както казва Яков: „Смирявайте се пред Господа и Той ще ви въздига. “ (Яков 4:10).

Въпреки че вярата не се споменава в Матей 18: 1–5, ние знаем, че не само смирението въвежда човек в небето; това е вяра в Божия Син. Скромната, непретенциозна вяра с право може да се нарече „детска вяра“. Когато Исус искал да благослови децата, Той казал: „Но Исус, като видя това, възнегодува и им каза: Оставете дечицата да дойдат при Мене; не ги възпирайте, защото на такива е Божието царство. Истина ви казвам: Който не приеме Божието царство като детенце, той никак няма да влезе в него.“(Марк 10: 14–15). Как детето получава подарък? С откритост, честност и необуздана радост. Този тип щастлива автентичност трябва да бъде отличителен белег на нашата вяра, когато получаваме Божия дар в Христос.

Разбира се, децата лесно се подвеждат и заблуждават. В своето безръчие те са склонни да пропуснат истината и да бъдат привлечени от митове и фантазии. Но това не се разбира под детска вяра. Исус насърчава смирена, честна вяра в Бог и използва за пример невинността на дете. Подражавайки на вярата на децата, ние трябва просто да вземем Бог и Неговото Слово. Тъй като децата се доверяват на своите земни бащи, ние трябва да вярваме, че нашият „небесен Отец [ще] даде добри дарове на онези, които го молят“ (Матей 7:11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библията учи ли ни да имаме детска вяра?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries