settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за насилието над деца?

Отговор


Библията не използва конкретно термина насилие на деца. Това, което Библията ни казва, е следното: децата имат специално място в Божието сърце и всеки, който наранява дете, навлича Божия гняв върху себе си. Когато учениците на Исус се опитват да попречат на децата да дойдат при Исус, Той ги смъмря и поканва децата при Него, като каза: „Оставете дечицата да дойдат при Мене; не ги възпирайте, защото на такива е Божието царство.“ (Марк 10:14). След това Той взима децата на ръце и ги благославя (стих 16). Библията насърчава благославянето на децата, а не насилието над тях.

Децата са насилвани и малтретирани по няколко различни начина, всички от които са отвратителни за Бог. Библията забранява малтретирането на деца в своите предупреждения срещу неправомерния гняв. Твърде много деца са жертви на гневни побоища и друго физическо насилие, тъй като родителите им изкарват собствения си гняв и разочарование върху децата си. Въпреки че някои форми на физическа дисциплина може да са библейски приемливи, такава дисциплина никога не трябва да се прилага в състояние на гняв. Павел напомня на ефесяните: „Гневете се, но без да съгрешавате; слънцето да не залезе в разгневяването ви;

нито давайте място на дявола.“ (Ефесяни 4:26-27). Притчи 29:22 казва: „Гневлив човек възбужда препирни и сприхав човек беззаконства много.“ В живота на християнина няма място за несправедлив или неконтролиран гняв. Гневът трябва да бъде изповядан пред Бога и контролиран много преди да стигне до момент на физическо насилие над дете или някой друг.

Библията също така забранява малтретирането на деца, като осъжда сексуалния грях. Сексуалното малтретиране или тормоз е особено разрушително, а предупрежденията срещу сексуалния грях изобилстват в Писанието. Сексуалното насилие върху върху дете е ужасно зло, престъпление. В допълнение към извършването на сексуален грях, извършителят наранява и невинността на едни от най-уязвимите хора в света. Сексуалното насилие нарушава всичко в човека - от неговото или нейното разбиране за себе си, до физическите граници и до духовната връзка с Бога. При едно дете тези неща са толкова крехки, че често са наранени за цял живот и без подходяща помощ може никога да не се излекуват.

Друг начин, по който Библията забранява насилието над деца, е като забранява психологическото и емоционалното насилие. Ефесяни 6:4 предупреждава бащите да не „дразнят“ или да провокират децата си, а да ги възпитават в „учение и наставление Господне“. Грубата, нелюбеща вербална дисциплина, емоционалната манипулация или среда на несигурност отчуждават децата от техните родители и правят тяхното възпитание безполезно. Родителите могат да провокират и ядосват децата си като поставят неразумни изисквания към тях, омаловажават ги или непрекъснато намират грешки и по този начин причиняват емоционални рани, които могат да еднакво лоши и дори по-лоши от всеки физически побой. Колосяни 3:21 ни казва да не „огорчаваме“ децата си, за да не се обезсърчат. Ефесяни 4:15–16, 25–32 казва, че трябва да говорим истината с любов и да използваме думите си, за да изграждаме другите, да не позволяваме гнили или разрушителни думи да излизат от устните ни, особено към нежните сърца и умове на децата.

Напълно ясно е какво учи Библията относно проблема с малтретирането на деца. Злоупотребата с деца под всякаква форма е зло. Всеки, който подозира, че детето е обект на насилие, е длъжен да съобщи за това на съответните органи. Всеки, който е бил малтретиран или който е малтретирал деца, може да намери надежда, изцеление и прошка в Исус Христос. Разговорът с пастор или намирането на християнски съветник или група за подкрепа може да е добро място да започнете пътуването към нормалност.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за насилието над деца?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries