settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да стана по -весел дарител?

Отговор


Можем да се научим да бъдем весели дарители, като учим за най -големия дарител, който този свят някога е познавал: Исус Христос. Оставяйки зад себе си богатството и славата на Своето небесно царство, Той идва на Земята и с готовност дава живота Си, за да можем да запазим нашия. Тъй като Бог е предопределил Своите деца да бъдат съобразени с подобието на Неговия Син (Римляни 8:29), не може да има по -добър начин да подражаваме на Исус Христос, отколкото като даваме безкористно по начина, по който Той го е правил. Самият наш Спасител ни казва: „ По-блажено е да дава човек, отколкото да получава. “ (Деяния 20:35). Следователно нашата най -голяма мотивация за весело и щедро даване трябва да бъде това, че този акт е угоден на Господа и отразява Неговия дар на спасение за нас.

Второто писмо до коринтяните разкрива редица вдъхновяващи истини, които биха ни помогнали да станем по -весели дарители. Както Павел мъдро предупреждава коринтяните: „А това казвам, че който сее оскъдно, оскъдно и ще пожъне; а който сее щедро, щедро и ще пожъне. “ (2 Коринтяни 9: 6). Тази неизличима истина е заявена и от Соломон хиляда години по -рано: „Почитай ГОСПОДА от имота си и от първото на целия доход. Така ще се изпълнят житниците ти с изобилие и линовете ти ще преливат от ново вино. ”(Притчи 3: 9-10). И самият Христос ни каза: „давайте и ще ви се дава; добра мярка – натъпкана, стръскана, препълнена, ще ви дават в пазвата; защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмерва. ”(Лука 6:38). Всъщност „Блажен е човекът, който познава милост и дава назаем; “ (Псалм 112: 5).

Този принцип е неизменно ясен-ние не можем да превъзмогнем нашия милостив Създател. Колкото повече даваме в служба на Господ, толкова повече ще получим в замяна. Всъщност единственото място в Библията, където Бог ни кани да Го изпитваме, е Малахия 3:10, където Той говори за нашите дарения, направени Му: „Донесете всички десятъци в съкровищницата,

за да има храна в дома Ми, и Ме опитайте сега за това, казва Господ на Силите,

дали няма да ви разкрия небесните отвори да излея благословение върху вас,

така че да не стига място за него. " Още веднъж думите на Соломон потвърждават това: „Един разпръсва щедро, но пак има повече изобилие, а друг се скъпи без мяра, но пак стига до немотия. Благотворната душа ще бъде наситена; и който пои, сам ще бъде напоен. ”(Притчи 11: 24-25).

Както Павел е заявил, „Бог обича онзи, който дава на драго сърце. “ (2 Коринтяни 9: 7). Следователно даването на драго сърце трябва да бъде начин на живот за християнина, който разбира Божията благодат. Когато даваме щедро и с добро сърце, Бог ни уверява, че ще се грижи за нас (Исая 58: 9; Псалм 41: 1-3; Притчи 22: 9; 2 Коринтяни 9: 8, 11). Трябва да помним, че не само нашето съкровище трябва да върнем с радост на Бог. Както е посочил цар Давид, всичко, което имаме, е от Бог (1 Летописи 29:14) и това включва и нашите таланти и нашето време. Тъй като дните ни са преброени (Псалм 139: 16), нашето време наистина принадлежи на Бог. И всички дарове, които имаме, също са от Него; следователно „Според дарбата, която всеки е приел, служете с нея един на друг като добри настойници на многообразната Божия благодат. “ (1 Петър 4:10).

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот. (Йоан 3:16). Би било добре да помним, че сме спасени, защото нашият Бог е дал толкова щедро . Като Негови деца сме призовани да бъдем „светлината на света“ (Матей 5:14). Когато се доверяваме на Бога и Го почитаме, като щедро даваме нашето време, съкровище и талант, ние наистина оставяме светлината ни да свети пред хората и нашата доброта ще се отрази сияйно върху нашия Отец в небесата.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да стана по -весел дарител?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries