settings icon
share icon
Въпрос

Каква е била практиката за хвърляне на жребий?

Отговор


Практиката на хвърляне на жребий се споменава седемдесет пъти в Стария завет и седем пъти в Новия завет. Въпреки многото споменавания на хвърлянето на жребий в Стария завет, не се знае нищо за самия жрребий. Това би могло да бъдат пръчки с различна дължина, плоски камъни като монети или някакъв вид зарове, но точното им естество не е известно. Най-близката съвременна практика до хвърлянето на жребий вероятно е хвърлянето на монета.

Практиката на хвърляне на жребий се среща най-често във връзка с разпределянето на земята по времето на Исус Навин (Исус Навин, глави 14-21) - процедура, за която Бог дава инструкции на израилтяните няколко пъти в книгата Числа (Числа 26:55; 33:54; 34:13; 36:2). Бог позволява на израилтяните да хвърлят жребий за да определят волята Му за дадена ситуация (Исус Навин 18:6-10; 1 Летописи 24:5, 31).

Различните длъжности и функции в храма също се определяли чрез жребий (1 Летописи 24:5, 31; 25:8-9; 26:13-14). Моряците на кораба с Йона също хвърлят жребий, за да определят кой е навлякъл Божия гняв върху кораба им (Йона 1:7). Единадесетте апостоли хвърлят жребий, за да определят кой ще замени Юда (Деяния 1:26). В крайна сметка хвърлянето на жребий се превръща в игра, на която хората играят и залагат. Това се вижда от римските войници, които хвърлят жребий за дрехите на Исус (Матей 27:35).

Новият завет никъде не съветва християните да използват метод, подобен на хвърлянето на жребий, за да си помагат при вземането на решения. Сега, когато разполагаме с пълното Божие слово, както и с обитаващия в нас Свети Дух, който ни води, няма причина да използваме игри на случайността, за да вземаме решения. Днес Словото, Духът и молитвата са достатъчни за разпознаване на Божията воля, а не хвърляне на жребий, хвърляне на зарове или хвърляне на монета.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е била практиката за хвърляне на жребий?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries