settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за грижата за нашите възрастни родители?

Отговор


Бибилията има много да казва за грижата за възрастните родители и други членове на семейството, които не са способни да се грижат за себе си. Ранната християнска църква функционирала като служба за социални услуги за другите вярващи. Тя се грижела за бедните, болните, вдовиците и сираците, които нямали никой друг да се погрижи за тях. От християните, които имали членове на семейството в нужда, се очаквало да посрещат тези нужди. За съжаление, грижата за нашите остарели родители не е вече задължение, което мнозина от нас желаят да приемат.

На възрастните може да се гледа като на бреме вместо като благословение. Понякога, когато нашите родители се нуждаят от грижа, ние бързаме да забравим жертвите, които са правили за нас. Вместо да ги вземем в дома си, когато това е безопасно и възможно, ние ги оставяме в пенсионерски общности или старчески домове, понякога против тяхната воля. Ние можем да не оценяваме мъдростта, която те са натрупали през дългия си живот, и можем да отхвърляме съветите им като „остарели".

Когато почитаме и се грижим за родителите си, служим също и на Бог. Библията казва: „Почитай вдовиците, които наистина са вдовици. Но ако някоя вдовица има чада и внуци, те нека се учат да показват благочестие към домашните си и да отдават дължимото на родителите си; защото това е угодно пред Бога…. Но ако някой не промишлява за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата, и от безверник е по-лош" (1 Тимотей 5:3-4, 8).

Не всички възрастни хора се нуждаят от постоянна, домашна грижа в домовете на децата си. Те могат да предпочитат да живеят в общност с други хора на тяхната възраст или може да са напълно способни за пълна независимост. Независимо от обстоятелствата, все пак имаме задължения към нашите родители. Ако те се нуждаят от финансова подкрепа, трябва да им помогнем. Ако са болни, трабва да се грижим за тях. Ако се нуждаят от място за оставане, трябва да им предложим нашия дом. Ако се нуждаят от помощ с домакинството и/или градинската работа, трябва да им я предложим. И ако те са под грижата на старчески дом, е необходимо да преценим условията за живот, за да се уверим, че за родителите ни се полагат грижи правилно и с любов.

Никога не трябва да позволяваме на светстките грижи да затъмнят най-важните неща – служенето на Бог чрез служенето на хора, особено на хората в нашите семейства. Библията казва: „"Почитай баща си и майка си", (което е първата заповед с обещание), "за да ти бъде добре и да живееш много години на земята"" (Ефесяни 6:2-3).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за грижата за нашите възрастни родители?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries