settings icon
share icon
Въпрос

Може ли Бог да ме спаси?

Отговор


Въпросът ''Може ли Бог да ме спаси?'' е задаван от милиони хора през годините. Не само Бог може да те спаси, но само Бог може да те спаси. За да разберем защо отговорът на ''Може ли Бог да ме спаси?'' е ''да!'', на първо място трябва да разберем защо имаме нужда от спасение. Когато Адам не се подчини на Бог в Едемската Градина, отрови останалото творение с греха си (Римляи 5:12), и греховната природа, която наследихме от Адам ни е отделила от Бог. Поради голямата любов на Бог към нас, Той имаше план (Битие 3:15). Той дойде на земята като човек в лицето на Исус Христос и с готовност положи живота си за нас, като прие наказанието, което заслужихме. Когато нашият Спасител извика от кръста: „Свърши се" (Йоан 19:30), дългът ни за грях беше завинаги изплатен. Исус Христос ни спаси от сигурна смърт и ужасна, безбожна вечност.

За да можем да се възползваме от Христовата изкупителна жертва, ние трябва да се доверяваме само на Него и Неговата жертва като плащане за греха (Йоан 3:16; Деяния 16:31). И Бог ще ни покрие с правдата на Христос в момента, в който го направим (Римляни 3:22). Но поради тази приписана правда, ние никога не бихме могли да влезем в присъствието на нашия свят Бог (Евреи 10: 19-25).

Нашето спасение обаче засяга повече от нашата вечна съдба; „Да бъдеш спасен" също има незабавно въздействие. Добрата новина е, че завършеното дело на Христос на кръста ни е спасило от вечно отделяне от Бог, също така ни е спасило от силата на греха, която владее над нас в този живот. След като приемем Христос, Неговият Дух живее в нас и вече не сме контролирани от греховната природа. Тази свобода ни позволява да кажем „не" на греха и да преодолеем поробването си пред грешните желания на плътта.'' Вие... обаче не сте плътски, а духовни ако живее във вас Божият дух'' (Римляни 8:9).

Няма значение кой си или какво си правил. Исус Христос дойде на тази земя, за да спаси грешниците (1 Тимотей 1:15), ние всички сме грешници (Римляни 3:23). Никой от нас не е извън обсега на Божията спасителна благодат (Исая 59: 1). Апосол Павел е чудесен пример за нея. Той прекара първата част от живота си, мразейки, затваряйки, преследвайки и дори убивайки християни. Тогава, една среща с Исус Христос превърна Павел в един от най-големите християнски мисионери, които някога са живели. Ако Бог може да спаси Павел, "най-главният от грешниците" (1 Тимотей 1:15), Той може да спаси всеки.

Човечеството е бижуто в короната на Божието творение, направено по Неговия образ (Битие 1:26). Бог желае всички ние да бъдем спасени (1 Тимотей 2: 4) и никой от нас да не загине (2 Петрово 3: 9; Езекил 18:32).''А на онези, които вярват в Неговото име, даде право да станат Божии чеда''(Йоан 1:12). Какво ще направи Господ за своите деца е описано в Псалм 91:''Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, затова ще го избавя; ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми. Той ще Ме призове и Аз ще го послушам; с него ще съм, когато е в бедствие; ще го избавя и ще го прославя. Ще го наситя с дългоденствие и ще му покажа спасението, което върша''(Псалм 91:14-16).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли Бог да ме спаси?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries