settings icon
share icon
Въпрос

От кого се уплашил Каин след като убил Авел?

Отговор


В Битие 4:13-14, наскоро след като убил своя брат Авел „Каин рече на Господа: Наказанието ми е толкова тежко, щото не мога да го понеса. Ето гониш ме днес от лицето на тая земя; ще съм скрит от Твоето лице, и ще бъда бежанец и скитник на земята; и тъй всеки, който ме намери, ще ме убие." От кого точно се страхувал Каин? Единствените хора, които книгата Битие е споменала до този момент, са Адам и Ева (родителите на Каин) и Авел (който сега бил мъртъв). Кой би могъл изобщо да застраши Каин?

Важно е да приемем, че Каин и Авел били и двамата напълно пораснали възрастни по времето, когато Каин убел Авел. И Каин , и Авел били земеделци, които се грижели за собствените си земи и стада (Битие 4:2-4). Библията не ни казва на колко години били Каин и Авел, но най-вероятно те могли да бъдат в своите 30-те или 40-те години. Библията не споменава изрично, че Адам и Ева са имали деца между Авел и Сит (Битие 4:25). Обаче, е много невероятно тези две най-съвършени човешки същества в световната история, Адам и Ева, да не са имали никакви деца в продължение на няколко десетилетия. Адам и Ева са имали много деца след Сит (Битие 5:4), така че защо да не са имали други деца между Авели Сит? Библията не казва, че Сит е първото дете на Адам и Ева или дори първият син след като Авел бил убит. Вместо това се заявява, че Сит е роден като „заместител" на Авел. Битие глава 5 проследява родословието на Сит. Преди смъртта си Авел бил вероятно „избраният" син, който щял накрая да създаде Месията (Битие 3:15).В този смисъл Сит „заместил" Авел.

Така, от кого се страхувал Каин? Каин се страхувал от собствените си братя, сестри, племенници и племеннички, които вече били родени и биха били способни да търсят отмъщение. Фактът, че Каин имал съпруга (Битие 4:17) е допълнително доказателство, че Адам и Ева са имали други деца след Каин и Авел, но преди Сит.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

От кого се уплашил Каин след като убил Авел?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries