settings icon
share icon
Въпрос

Грях ли е пристрастяването към кофеина?

Отговор


Първо Коринтяни 6:12 заявява: „ Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не искам да съм обладан от нищо. .“ Библията никъде не споменава кофеин, така че темата за пристрастяването към кофеина не е пряко засегната. Всичко, което може да се направи, е да се вземат библейските принципи, които се отнасят до пристрастяването към всичко, и след това да се приложат към кофеина. Първо Коринтяни 6:12 вероятно е най-приложимият стих. Докато контекстът се занимава със сексуалната неморалност, думите на Павел ясно надхвърлят сексуалната неморалност, казвайки: „Няма да бъда обладан от нищо“.

Подобно на лакомията, пристрастяването към кофеина е нещо, към което християните често проявяват лицемерие. Християните бързо осъждат пристрастяването към алкохола и тютюна, но са склонни да игнорират други по-„социално приемливи“ зависимости като преяждане и кофеин. Очевидно алкохолът може да има по-опасно въздействие върху поведението и може да бъде вреден за здравето, когато се злоупотребява. Тютюнът е вреден за здравето дори в малки количества. За сравнение, кофеинът може да не изглежда толкова лош, но не е нещо, без което християните не могат да живеят. По-скоро християните трябва да живеят според „Правилно ли е? Почит ли е към Бога?”

Кофеинът, в разумни количества, не е нито прекалено вреден за здравето, нито предизвиква пристрастяване. Кофеинът в прекомерни количества е вреден както за здравето, така и може да предизвика пристрастяване. Грешно ли е да изпиете чаша кафе сутрин, за да си помогнете да се събудите? Не разбира се, че не. Грешно ли е да си толкова безнадеждно зависим от кафето, че не можеш да функционираш сутрин, докато не изпиеш чашата си кафе? Според 1 Коринтяни 6:12 отговорът трябва да бъде да. Не трябва да сме пристрастени към нищо. Не бива да си позволяваме да бъдем владяни/контролирани/поробени от нищо. Това със сигурност включва кофеин. Когато се консумира умерено, кофеинът не е грях. Когато човек е пристрастен и зависим от кофеина, тогава това се превръща в духовен проблем и грях, който трябва да бъде преодолян.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грях ли е пристрастяването към кофеина?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries