settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава това, че църквата е Невяста Христова?

Отговор


Метафората и символиката на брака се прилагат към Христос и общността на вярващите, позната като „църквата“. Църквата се състои от тези, които са положили доверието си в Исус Христос като техен личен Спасител и са получили вечен живот. Христос, Младоженецът жертвоготовно и любящо е избрал църквата да бъде Негова Невяста (Ефесяни 5:25-27). Така както в библейски времена е имало годежен период, през който младоженецът и невястата са били разделени до сватбата, така и Невястата Христова е разделена от Младоженеца през епохата на църковната история. Нейна отговорност през годежния период е да бъде вярна на Младоженеца (2 Кор. 11:2; Ефесяни 5:24). По време на Второто Пришествие, църквата ще бъде свързана в единство с Младоженеца чрез тяхната „сватбена церемония“ и така ще се потвърди вечния съюз между Христос и Неговата Невяста (Откр. 19:7-9; 21:1-2).

Във вечността вярващите ще имат достъп до небесния град, познат като Новия Йерусалим, също наречен „Святият град“ в Откр. 21:2 и 10. Новият Йерусалим не е църквата, но има някои от характеристиките на църквата. В своето видение за края на света, ап. Йоан вижда един град, който се спуска от небето и който е възхваляван като „невяста“. Това означава, че градът ще блести със слава и неговите обитатели, изкупените от Господа, ще бъдат свети и чисти, носещи белите дрехи на светостта и праведноста. Някои изследователи погрешно тълкуват, че Святият град е Невястата Христова, но това не е вярно, защото Христос умира за Неговите хора, не за един град. Градът също така е наречен „невяста“, защото включва тези, които са Невястата, така както всички ученици в едно училище понякога са наричани „училището“.

Вярващите в Исус Христос са Невястата Христова и ние очакваме с голямо вълнение денят, когато ще бъдем свързани в единство с Младоженеца. Дотогава, ние оставаме верни на Нему и казваме, заедно с всички изкупени, „Дойди, Господи Исусе!“ (Откр. 22:20).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава това, че църквата е Невяста Христова?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries