settings icon
share icon
Въпрос

Какви са основателните причини за раздяла с приятел/приятелка?

Отговор


Това е труден въпрос за отговор, независимо какво е казано или направено. Първото нещо, което трябва да запомните е съветът, който Исус даде на Петър относно прощаването на някой, който е съгрешил срещу него: „Tогава Петър се приближи и Му рече: Господи, до колко пъти, като ми съгреши брат ми, да му прощавам? до седем пъти ли? Исус му рече: Не ти казвам: До седем пъти - до седемдесет пъти по седем.” (Матей 18:21-22). Прошката на другия човек във връзката трябва да бъде първата стъпка, която предприемате за да решите какво да направите.

Можете да мислите за срещите/ухажването като подготовка за брака. Това не означава, че трябва да останете с първия човек, с когото излизате/ухажвате и да се ожените за него. Бог може да ви отведе при някой друг, но най-добре е да простите и да се опитате да разрешите нещата, освен ако чрез внимателна, смирена молитва Бог не ви е накарал да напуснете връзката. Трябва да приложите на практика идеята да оправите нещата, както бихте направили в брака, вместо да бягате, когато потенциалният ви съпруг направи нещо, което ви притеснява или наранява.

Има едно нещо, което определено би било причина да обмислите раздялата с приятеля/приятелката си. Павел ни казва в 1 Коринтяни 5:9-11, „Писах ви в посланието си да се не сношавате с блудници, 1не че съм искал да кажа за блудниците на тоя свят, или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонците, понеже тогава би трябвало да излезете от света, - но в действителност ви писах да се не сношавате с някого, който се нарича брат ако е блудник, или сребролюбец, или идолопоклонник, или грабител; с такъв, нито да ядете заедно‘‘. Ако вашият приятел или приятелка се отдаде на някой от тези грехове, Павел казва, че връзката трябва да бъде прекъсната. Тези, чийто живот се характеризира с алчност, неморалност, идолопоклонство и т.н., не са подходящи брачни партньори.

Обстоятелствата са различни за всяка ситуация и винаги е трудно да се каже на някого какво да прави в дадена ситуация. Ясно е, че Бог иска да демонстрираме прошка във всички ситуации, но що се отнася до напускането на някого, единственият начин да разберем как да се справим с проблем в една връзка е чрез молитва, с проницателност, мъдрост и състрадание.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви са основателните причини за раздяла с приятел/приятелка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries