settings icon
share icon
Въпрос

Възможно ли е към Библията да бъдат добавени повече книги?

Отговор


Няма причина да вярваме, че Бог ще представи по-нататъшно откровение, което да добавим към Неговото Слово. Библията започва със самото начало на човечеството – Битие – и завършва с края на настоящата история на човечеството – Откровение. Всичко помежду им е за наша полза като вярващи, за да бъдем екипирани с Божията истина в ежедневния си живот. Ние знаем това от 2 Тимотей 3:16-17: „Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата.”

Ако към Библията се добавят други книги, това ще е равнозначно да кажем, че Библията, която имаме днес, е незавършена – че тя не ни казва всичко, което трябва да знаем. Макар да се отнася пряко към едноименната книга, Откровение 22:18-22 ни учи на важна истина относно добавянето на нещо към Божието Слово: „Аз свидетелствам на всеки, който слуша думите на пророчеството в тази книга: Ако някой прибави нещо към тях, Бог ще прибави върху него язвите, описани в тази книга, и ако някой отнеме от думите на тази пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от святия град…”

Ние имаме всичко, от което се нуждаем, в настоящите 66 книги на Библията. Няма нито една ситуация в живота, за която Писанието да няма какво да каже. Започнатото в Битие намира своя завършек в Откровение. Библията е абсолютно завършена и достатъчна. Може ли Бог да добави към Библията? Разбира се, че може. Обаче няма причина, библейски или богословски казано, да вярваме, че Той ще направи това, или че има някаква нужда да го направи.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Възможно ли е към Библията да бъдат добавени повече книги?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries