settings icon
share icon
Въпрос

Как Църквата е Тяло Христово?

Отговор


Фразата „Тяло Христово“ е често срещана метафора в Новия Завет за Църквата (т.е. за тези, които са истински спасени). Църквата е наречена „Тяло Христово“ в Римл. 12:5, ‚едно тяло в Христа“, „едно тяло“ в 1 Кор. 10:17, „Тяло Христово“ в 1 Кор. 12:27 и Еф. 4:12 и „тялото“ в Евреи 13:3. Църквата ясно се отъждествява с „тялото“ на Христос в Еф. 5:23 и Колос. 1:24.

Когато Христос идва в нашия свят, Той приема физическо тяло, „приготвено за Него“ (Евреи 10:5; Филип. 2:7). Именно чрез Своето физическо тяло, Исус показва любовта на Бога – ясно, смело и осезателно – особено чрез Своята саможертвена смърт на кръста (Римл. 5:8). След Своето Възнесение в тяло, Христос продължава да работи в света чрез тези, които е изкупил – сега Църквата показва любовта на Бога ясно, смело и осезателно. По този начин Църквата функционира като „Тяло Христово“.

Църквата може да бъде наречена Тяло Христово поради следните факти:

1) Членовете на Тялото Христово са свързани с Христос чрез спасението (Еф. 4:15-16).

2) Членовете на Тялото Христово следват Христос като своя Глава (Еф. 1:22-23).

3) Членовете на Тялото Христово физически представляват Христос в този свят. Църквата е организъм, чрез който Христос изявява Своя живот в днешния свят.

4) Святият Дух на Христос (Римл. 8:9) живее в членовете на Тялото Христово.

5) Членовете на Тялото Христово притежава разнообразни дарби, приложени в различни функции (1 Кор. 12:4-31). „Защото както тялото е едно, а има много части, и всички части на тялото, ако и да са много, пак са едно тяло, така е и Христос." (1 Кор. 12:12)

6) Членовете на Тялото Христово споделят обща взаимовръзка, независимо от своя произход, раса или християнска традиция. „за да няма разногласия в тялото, а частите му еднакво да се грижат една за друга" (1 Кор. 12:25, ББД, нов превод).

7) Членовете на Тялото Христово са сигурни в своето спасение (Йоан 10:28-30). Ако християнин може да изгуби спасението си, то това би означавало Бог да извърши „ампутация“ на една част от Тялото Христово!

8) Членовете на Тялото Христово участват в Христовата смърт и възкресение (Колос. 2:12).

9) Членовете на Тялото Христово споделят духовно наследство (Римл. 8:17).

10) Членовете на Тялото Христово получават като подарък Христовата праведност (Римл. 5:17).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как Църквата е Тяло Христово?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries