settings icon
share icon
Въпрос

Какво е значението на Христовата кръв?

Отговор


Фразата „Христовата кръв“ се използва няколко пъти в Новия Завет и е изразът на саможертвената смърт и делото на пълно изкупление на Исус заради нас. Позоваванията на кръвта на Спасителя обхващат реалния факт, че Той буквално проля кръвта си на кръста, но по-важно e, че Той проля кръвта си и умря за грешниците. Кръвта на Христос има силата да изкупи безкраен брой грехове, извършени от неопределен брой хора през вековете, и всички, чиято вяра почива на тази кръв, ще бъдат спасени.

Истинността на Христовата кръв като средство за изкупление на греха води началото си от Мойсеевия Закон. Веднъж годишно свещеникът трябвало да направи кръвна жертва на животни на олтара на храма заради греховете на хората. „И почти мога да кажа, че по закона всичко с кръв се очистя; и без проливането на кръв няма прощение.“ (Евреи 9:22). Но това било кръвна жертва, която била ограничена в своята ефективност, поради което тя трябвало да се принася отново и отново. Това било предназнаменование за жертвата „веднъж завинаги“, която Исус принесе на кръста (Евреи 7:27). Веднъж след като жертвата била направена, нямало нужда от кръвта на юнци и козли.

Христовата кръв е основата на Новия Завет. В нощта преди да отиде на кръста Исус подал чашата вино на Своите ученици и казал: „Тази чаша е новият завет в Моята кръв, която за вас се пролива“ (Лука 22:20). Наливането на виното в чашата символизирало кръвта на Христос, която ще се пролее за всички, които някога повярват в Него. Когато пролял кръвта Си на кръста, Исус сложил край на изискването на Стария Завет за непрекъснатите жертви на животни. Тяхната кръв не била достатъчна да покрие греховете на хората, освен временно, защото грехът срещу святия и безкраен Бог изисква свята и безкрайна жертва. „Но в тия жертви всяка година става спомен за греховете. Защото не е възможно кръв от юнци и от козли да отмахне грехове.“ (Евреи 10:3-4). Докато кръвта на юнци и козли била „спомен“ за греха, „скъпоценната кръв на Христа, като агнец без недостатък и пречист“ (1 Петрово 1:19) заплатила напълно дълга на греха, който дължим на Бог, и нямаме нужда повече да жертваме заради греха. Исус каза: „Свърши се“ като умираше и Той имаше предвид точно това – цялото дело на изкуплението е завършено завинаги „и придоби за нас вечно изкупление“ (Евреи 9:12).

Христовата кръв не само откупва вярващите от греха и вечното наказание, но „Неговата кръв ще очисти съвестта ви от мъртвите дела, за да служите на живия Бог“ (Евреи 9:14). Това означава, че не само сме освободени от принасянето на жертви, които са „безполезни“ за получаване на спасение, но сме свободни и от осланянето на делата на плътта, които са без стойност и непродуктивни, за получаване на Божието одобрение. Тъй като Христовата кръв ни е откупила, ние сега сме нови създания в Христа (2 Коринтяни 5:17) и чрез Неговата кръв сме освободени от греха, за да служим на живия Бог, да Го славим и да Му се радваме завинаги.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е значението на Христовата кръв?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries