settings icon
share icon
Въпрос

Споменават ли се в Библията чернокожи?

Отговор


Можем да кажем с достатъчна степен на сигурност, че, да, Библията наистина споменава чернокожи, въпреки че Библията не идентифицира изрично никой човек като тъмнокож. Нито тя назовава някой като светлокож. Цветът на кожата на хората рядко се споменава в Библията; той няма значение за основното послание на Библията.

Голяма част от библейското повествование протича в Близкия Изток, в и около Израел. Нито „чернокожи", нито „светлокожи" хора са обичайни в тези региони. Мнозинството от хората в Библията са семити, чийто цвят на кожата е бил от светъл до тъмнокафяв. В края на краищата няма значение какъв е бил цветът на кожата на библейските персонажи.

Някои учени предполагат, че жената на Мойсей, Ципора, била тъмнокожа, тъй като тя била етиопка (Числа 12:1). Етиопия е древно име за област в Африка. Суламит може да е била чернокожа (Песен на песните 1:5), въпреки че контекстът показва, че кожата й била тъмна заради работата на слънце. Някои предполагат, че Вирсавия (2 Царе 11:3) била чернокожа. Някои вярват, че Савската царица, която посетила Соломон (3 Царе 10:1), била чернокожа. Киренеецът Симон (Матей 27:32) може да е бил чернокож, а също и „Симеон, наречен Нигер" в Деяния 13:1. Етиопският евнух в Деяния 8:37 почти сигурно е бил чернокож. Етиопиците са споменати около 40 пъти в Библията, а ние можем да заключим, че това са споменавания на чернокожи хора, тъй като етиопците са чернокожи. Пророк Еремия попитал: „Може ли етиопянин да промени кожата си?" (Еремия 13:23) — естественото заключение е, че Еремия има предвид тъмната кожа.

Повечето библейски учители вярват, че чернокожите са потомци на сина на Ной, Хам (Битие 10:6–20), но не можем да бъдем сигурни, тъй като Библията не казва това изрично. Когато става въпрос за цвета на кожата, Библията последователно мълчи. Цветът на кожата не е важен за Бог, а е важно състоянието на сърцето. Евангелието е универсална блага вест. Чернокожите, светлокожите и хората с всеки оттенък на кожата са приканени да дойдат при Христос за спасение. Чрез Божията благодат можем да отместим погледа си от кожата и да го фокусираме върху душата.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Споменават ли се в Библията чернокожи?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries