settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за огорчението?

Отговор


Горчивината е израз на отрицание и цинизъм, които водят до силен антагонизъм или враждебност към другите. Библията ни учи да се отървем от „всякакво огорчение, ярост, гняв, вик и ххула, заедно с всяка злоба". След това ни казва как да се справим с огорчението и неговите плодове, като бъдем един към друг благи, милосърдни; да си прощаваме един на друг, „както и Бог в Христос е простил на вас." (Ефесяни 4:31-32).

Като прилагателно думата „горчив“ означава “остър като стрела или остър на вкус, неприятен; отровен.” Може да се направи връзка с отровната вода, която се дава на жените, заподозрени в прелюбодейство в Числа 5:18: “ горчивата вода, която докарва проклятие.” В преносен смисъл горчивината се отнася до умствено или емоционално състояние, което изяжда или "разяжда" човека. Горчивината може да засегне човек, който преживява дълбока скръб, или нещо, което действа на ума по същия начин, по който отровата действа на тялото. Горчивината е онова състояние на ума, което умишлено задържа гневни чувства. Такъв човек във всеки един момент е готов да се обиди или да избухне в гняв.

Най-голямата опасност да се поддадем на огорчението и да му позволим да владее сърцата ни е, че това е дух, който отказва помирение. В резултат на това горчивината води до гняв, който е външна експлозия на чувствата отвътре. Такъв необуздан гняв и ярост често водят до "кавга", която е проява на себичност на разгневения човек, който има нужда да накара всички да чуят оплакванията му. Друго зло, предизвикано от огорчението е клеветата. Както думата е използвана в Ефесяни 4, тя не се отнася до богохулство срещу Бога или само до клеветата срещу хората, а до всяко изказване, произтичащо от гнева и целящо да нарани другите. Всичко това води до дух на злоба, който означава злонамереност или чувство на силна омраза. Този вид отношение е чувствено и дяволско по своите проявления. Злобата е умишлен опит да се навреди на друг човек. Затова "всяка злоба" трябва да бъде премахната (Ефесяни 4:31).

Огорченият човек често е обиден, циничен, суров, студен, безмилостен и неприятен за хората около него. Всяка проява на тези характеристики е грях срещу Бога; те са от плътта, а не от Неговия дух (Галатяни 5:19-21). Евреи 12:15 ни предупреждава: “И внимавайте да не би някой да не достигне до Божията благодат; да не би да поникне някой горчив корен, за да ви смущава и мнозинството да се зарази от него;.” Винаги трябва да се пазим да не позволим на "горчивите корени" да израснат в сърцата ни; тези корени ще ни накарат да се лишим от Божията благодат. Бог желае Неговият народ да живее в любов, радост, мир и святост - а не в горчивина. Затова вярващият трябва винаги да бди усърдно, като се пази от опасностите на огорчението.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за огорчението?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries