settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за мерките против забременяване? Трябва ли християните да ги използват?

Отговор


Човекът беше благословен от Бог „да се плоди и размножава” (Битие 1:28) и брака беше постановен от Бог като стабилна среда за раждане и отглеждане на деца. В нашето общество за децата се мисли като за неудобство и товар. Те застават на пътя на кариерата на хората, на финансовите цели и те пречат на „социалния им живот”. Често егоизмът е в корена на употребата на контрацептиви.

Битие 38 ни разказва за синовете на Юда, Ир и Онан. Ир се ожени за една жена на име Тамар, но той беше нечестив и Господ го уби, оставяйки Тамар без съпруг или деца. Тамар беше дадена да се омъжи за брата на Ир, Онан, според закона за брак с жената на починал брат във Второзаконие 25:5-6. Онан не искаше да разделя наследството си с дете от Тамар, на което можеше да бъде баща от страната на брат си, затова той упражняваше най-старата форма на контрол над забременяването. Битие 38:10 казва, „А това, което правеше, бе зло пред Господа; затова и него уби.” Мотивацията на Онан беше егоистична: той използваше Тамар за собственото си удоволствие, но отказа да изпълни задължението си на „брат” за създаване на наследник на покойния си брат. Този пасаж често се посочва като свидетелство, че Бог не одобрява пазенето. Обаче не поради действието за предпазване от бременност Господ уби Онан, а по-скоро поради егоистичните му мотиви зад това действие.

Ето няколко стиха, които описват децата от Божия перспектива. Децата са дар от Бог (Битие 4:1; Битие 33:5). Децата са наследство от Господа (Псалом 127:3-5). Децата са благословение от Бог (Лука 1:42). Децата са венец на старците (Притчи 17:6). Бог благославя неплодните жени с деца (Псалом 113:9; Битие 21:1-3; 25:21-22; 30:1-2; 1 Царе 1:6-8; Лука 1:7, 24-25). Бог оформя децата в утробата (Псалом 139:13-16). Бог познава децата преди тяхното раждане (Еремия 1:5; Галатяни 1:15).

Важно е да гледаме на децата по начина, по който Бог гледа на тях, а не както света ни учи. Казвайки това, Библията не забранява контрацепцията. Контрацепцията, по определение, е точно противоположна концепция. Не самия акт на пазене определя дали е правилно или погрешно. Както научихме от Онан, мотивацията зад контрацепцията определя дали тя е правилна или погрешна. Ако един човек упражнява предпазване за да има повече за себе си, тогава е грешно. Ако един човек упражнява пазене, за да отложи временно появата на деца докато станат двамата по-зрели и повече финансово и духовно подготвени, тогава може би е приемливо да се използва контрацепцията временно. Отново всичко зависи от вашата мотивация.

Библията винаги представя раждането на деца като добро нещо. Библията „очаква”, че един мъж и една жена ще имат деца. Неспособността да имаш дете винаги се представя в Писанието като лошо нещо. Никой библейски герой не изразява желание да няма деца. Ние определено вярваме, че всички женени двойки трябва да искат да имат деца. В същото време ние не вярваме, че може да бъде библейски обосновано становището, че е погрешно да се ползват контрацептиви за определен период от време. Всички женени двойки трябва да търсят Божията воля във връзка с това кога трябва да опитат да имат деца и колко деца да имат.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за мерките против забременяване? Трябва ли християните да ги използват?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries