settings icon
share icon
Въпрос

Какво е отделяне според Библията?

Отговор


Отделяне според Библията е признанието, че Бог е призовал вярващите от света към живот на лична и колективна чистота посред греховни общества. Отделянето според Библията се разглежда обикновено в две сфери: лична и църковна.

Личното отделяне включва посвещението на един човек към богоугоден стандарт на поведение. Даниил практикуваше лично отделяне, когато „реши в сърцето си да не се оскверни от изрядните ястия на царя, нито от виното” (Даниил 1:8). Неговото отделяне беше библейско, понеже стандартите му се основаваха на Библейското откровение в Мойсеевия закон.

Съвременен пример за лично отделяне може да бъде решението да се отклоняват покани за събирания, където се сервира алкохол. Това решение може да се прави, за да се избегне изкушението (Римляни 13:14), заради въздържание от „всякакво зло” (1 Солунци 5:22), или просто за да бъде човек последователен на собствените си убеждения (Римляни 14:5).

Библията ясно учи, че Божието дете трябва да бъде отделено от света. „Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината? И какво съгласие има Христос с Велиал? Или какво съучастие има вярващият с невярващия? И какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както каза Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог и те ще Ми бъдат народ." Затова: Излезте отсред тях и се отделете" (2 Коринтяни 6:14-17; виж също 1 Петрово 1:14-16).

Отделянето на църква включва решенията на една църква относно нейните връзки с други организации, въз основа на тяхното богословие или практика. Отделянето се подсказва в самата дума „църква”, която идва от гръцката дума еклесия, която означава „събрание на избраните”. В посланието на Исус до църквата в Пергам Той предупреждава да не се търпят хора, които поучават лъжливо учение (Откровение 2:14-15). Църквата трябваше да се отдели, като прекъсне връзките с ереста. Съвременен пример за църковно отделяне би бил позицията на една деноминация да не влиза в екуменически съюзи, които свързват църквата с отстъпници.

Отделянето според Библията не задължава християните да нямат контакт с невярващи. Като Исус, ние трябва да станем приятели на грешника без да участваме в греха (Лука 7:34). Павел изразява балансиран възглед за отделянето: „Писах ви в посланието си да не се събирате заедно с блудници, не че съм искал да кажа за блудниците на този свят или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонниците, понеже тогава би трябвало да излезете от света” (1 Коринтяни 5:9-10). С други думи, ние сме в света, но не сме от него.

Трябва да бъдем светлината на света, без да позволяваме на света да угася нашето светило. „Вие сте светлината на света. Град, поставен на хълм, не може да се укрие. И когато запалят светило, не го слагат под шиника, а на светилника и то свети на всички, които са в къщи. Също така нека свети вашата светлина пред човеците, за да виждат добрите ви дела и да прославят вашия Отец, Който е на небесата” (Матей 14:16).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е отделяне според Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries